Hopp til hovedinnhold

test

test

Eiendom og økonomi
Derfor bør du engasjere deg i styrearbeid i borettslag og sameie
H
ar du lyst til å få gjennomslag for gode ideer i ditt borettslag eller sameie? Eller brenner du inne med forslag som styret burde vurdere? Usbl’s ekspert gir deg tips, enten du kan tenke deg å drive med styrearbeid eller ikke.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
30. november 2021

Styrearbeid er viktig, og blir du med i styret i borettslaget eller sameiet ditt, har du muligheten til å påvirke og jobbe for et godt bomiljø.

Fagansvarlig for forretningsførsel i Usbl, Heidi Østensen Hole, har gode råd til deg som vurderer å engasjere deg i styrearbeid, eller som lurer på hvordan du kan nå fram med forslag uten å sitte i styret. Her svarer hun på 6 vanlige spørsmål rundt styrearbeid og hvordan du kan fremme forslag i ditt borettslag eller sameie:

Heidi Østensen Hole, fagansvarlig forretningsførsel i Usbl

1. Hvordan kommer jeg inn i styrearbeid i mitt borettslag eller sameie?

– Har du lyst til å sitte i styret, er det viktig at de som skal finne kandidater vet om deg. Si i fra til valgkomiteen eller det sittende styret. Du behøver ikke vente med å si i fra til du blir spurt. Fortell dem heller at neste gang det er valg kunne du tenkt deg å være med i styret. Si gjerne også litt om hva du kan bidra med i styrearbeidet. 

Som regel er noen styrekandidater på valg hvert år. Vanlig tjenesteperiode er to år, og de fleste har sørget for at ikke alle byttes samtidig, sier Heidi Østensen Hole.

2. Hva skal til for å kunne sitte i styret?

– For et styre i et borettslag eller sameie, er det bra med en sammensetning av personer med forskjellig bakgrunn og kompetanse slik at dere utfyller hverandre. Men det er ingen forutsetning at du skal ha kompetanse innen HMS, økonomi eller om bygninger. Da gjelder det heller å finne riktig leverandører som kan hjelpe med dette. Du får også kurs og opplæring av oss i Usbl. Det viktigste er at du er villig til å gjøre en innsats i styrearbeidet.

3. Tar det mye tid å drive styrearbeid i borettslag og sameier? 

– Det er ulikt hvor mye tid styrearbeid tar. Nye borettslag og sameier har gjerne litt mer å følge opp enn de etablerte. 

Det er viktig at styret fordeler oppgavene. For eksempel er ikke styreleder nødt til å gjøre alt selv. Han eller hun kan i stedet delegere oppgaver. Bruk alle som har sagt de kan hjelpe til, så alle kan gjøre litt. 

Mange vil også oppleve at det er givende å sitte i styret, ettersom du blir kjent med beboerne på en ny måte, og får innsikt i økonomi og vedlikeholdsplaner.

4. Er det mye ansvar å sitte i styret?

– Styret har et forvaltningsansvar, men de er også forsikret. Så gjør du jobben i god tro og på den måten du mener er riktig, er du ivaretatt med en ansvarsforsikring. Du får også hjelp av oss i Usbl med blant annet budsjetter og gjennomføring av årsmøter. Alle viktige ansvarsområder hjelper vi i Usbl deg med.

5. Hva gjør jeg hvis jeg har en god idé eller vil bidra, uten å sitte i styret?

– Da bør du snakke med styret og fortelle om hva du kan bidra med. Det er utrolig verdifullt for et styre. Noen ganger kan det være opprettet underkomiteer du kan være med i, for eksempel for sosialt eller pynting. De fleste styrer er takknemlig for ideer og at noen ønsker å bidra.

6. Hva gjør jeg om jeg ikke synes styret mitt gjør en god nok jobb?

– Det er ikke noe morsomt å ha det sånn. Hvis dere har en valgkomité kan du ta kontakt med dem og be om at representanten ikke tar gjenvalg. Uten en komité kan det oppleves som verre, men da kan du henstille om å bytte ressurser eller stille selv. 

I konkrete tilfeller kan du si i fra at du ikke er enig i det styret gjør. Uansett må du være saklig. Gjør det på en ryddig og ordentlig måte.

Inspirasjon og tips