Bærekraft og miljø
Bolig
Usbl ❤️ BUA = santI
samarbeid med Usbl har BUA åpnet sitt nyeste utlånssted av sports- og friluftsutstyr. Hos BUA i Malerhaugveien kan alle som vil låne med seg ski, skøyter og annet utstyr helt gratis.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mars 2024
Tekst: Grethe Rønningen/s360 Foto: Erik Hannemann/s360
Kort om BUA
BUA har som mål å gi lokalsamfunnet tilgang til sports- og friluftsutstyr uten kostnad. Stiftelsen ble grunnlagt med intensjonen om å fremme aktivitet, helse og fellesskap ved å gjøre utstyr som ski, skøyter, telt og annet fritidsutstyr tilgjengelig for alle, uavhengig av økonomisk situasjon. Her kan du lese mer om BUA og finne nærmeste avdeling.
BUA for alle
– BUA er for alle! Punktum! Selv om BUA har barn og ungdom som hovedmålgruppe, er vi til for alle. Vår visjon er å få alle unge i jevnlig fysisk aktivitet uten økt forbruk. Men her kan alle låne med god samvittighet, uansett alder, sier John Harald Bondevik, daglig leder i BUA. Han forteller at de første brukerne var registrert allerede før åpningen. For noen var tilbudet nesten ikke til å tro!
– Mange tror ikke helt på at noe som BUA eksisterer før de går inn, forteller John Harald.
FRA BILBY TIL LEVENDE BYDEL
Ensjø er Oslos raskest voksende bydel, og i Malerhaugveien 15 har det begynt å komme lys i vinduene, og i lokalene på bakkeplan åpnet BUA sitt nye lokale 14. februar 2024.
Første BUA i Nabolaget
BUA er per dags dato etablert i 193 kommuner hvor de 260 avdelingene er etablert. Og nå har Ensjø sin BUA i Malerhaugveien 17B. Denne BUA-avdelingen skiller seg fra andre ved at den er etablert i samarbeid med Usbl og ligger i boligbyggelagets lokaler. Det nye konseptet har fått navnet BUA i Nabolaget.
– Vi er glade for å ha en samarbeidspartner som skjønner at det gode livet for beboerne ikke bare handler om livet inne i leilighetene de bygger, men også om å legge til rette for et godt liv utenfor boområdet, understreker John Harald Bondevik fra BUA.
Splitter nye leiligheter på Ensjø!
Usbl støtter BUA i hele Norge
På åpningen av BUA i Malerhaugveien kom det små og store naboer, men også fornøyde representanter fra bydelen og så klart Usbl.
– Vi i Usbl er stolte og glade over å være med og støtte BUA. Det gir energi! sier administrerende direktør i Usbl, Johan Bruun.
– BUA gjør flere fritidsaktiviteter tilgjengelig for alle, og på en bærekraftig måte fordi flere kan bruke det samme utstyret, sier han.
Usbl har vært bærekraftspartner med BUA helt siden 2016, og boligbyggelaget støtter arbeidet deres i hele landet.
– Vi tror at denne BUA-avdelingen skal bidra til et godt bomiljø. Nå håper vi at den skal være med på å skape litt liv og røre i gatene. Og kanskje beboere i bydelen får frigjort litt bodplass hjemme når de slipper å kjøpe og lagre massevis av utstyr som er sjeldent i bruk, sier Johan Bruun.
BUA – deling av sportsutstyr i borettslag og sameier.
Fantastisk for barnefamilier
Nettopp frigjort lagringsplass er en av flere positive ting for familien Hafnor som er nærmeste nabo til BUA i Malerhaugveien.
– Det ikke plass til så mye utstyr når man bor i en leilighet, sier Christine Hafnor som er på åpningsfesten med sønnen Vilder (3). Han skal få låne langrennski hos BUA, og snart skal han prøve seg på skøyter også.
– Jeg har lest om BUA, men har ikke lånt noe her tidligere. Men med et barn som raskt vokser ut av både sko og utstyr, er dette et fantastisk tilbud for barnefamilier. Og det er fint å teste før man eventuelt kjøper, synes Christine.
Bidrar til naboskap og mindre forbruk
I Malerhaugveien hadde Usbl planer om en BUA allerede i starten av boligprosjektet. BUA skulle bli en naturlig del av nabolaget.
Den ferske BUA-avdelingen ligger i tilknytning til boligkomplekset Malerhaugveien 15 hvor Usbl har bygget 86 leiligheter fordelt på fire bygg. De Breeam-sertifiserte byggene har fått flotte takterrasser for alle beboerne, og i vinter har det kommet lys i stadig flere av vinduene i de nye boligene. Usbl har også 37 utleieleiligheter i gaten.
Johan Bruun er glad for at politikerne ga tillatelse til å etablere BUA i Malerhaugveien, for opprinnelig hadde bydelen andre planer for lokalene.
– Vi skal skape nabolag som fremmer samhold og inkludering og ikke utenforskap. Alle skal kunne være med, og det skal ikke gjøres forskjell på dem som bor her, sier Mats Kvaløy-Bjørbekk, nestleder i bydelsutvalget Gamle Oslo hvor Ensjø ligger. Han er politiker i en bydel som på få år har gått fra å være hovedstadens bilby, til å bli en levende bydel med tusenvis av nye boliger. Også NRK har planer om å flytte virksomheten til Ensjø.
Mats Kvaløy-Bjørbekk er glad for å få BUA til bydelen og tror at BUA-Usbl-samarbeidet kan gjøre en forskjell på flere måter.
– Dette kan bidra til naboskap, folkehelse og mindre forbruk, mener han.
– Vi i Usbl er en langsiktig aktør. Nettopp BUA i Nabolaget viser at vi ikke bare er en utbygger, men at vi også bidrar til å utvikle gode områder å bo i, og dette på en bærekraftig måte, sier Johan Bruun fra Usbl.
Deling - en del av Usbl’s klimareise
– BUA passer godt med Usbl’s fokus på gjenbruk, sirkulærøkonomi, bærekraft og deling. Og nettopp deling har vi drevet med siden dag én, sier Hallvard Bratberg, direktør kommersiell utvikling i Usbl.
– Usbl, eller Ungdommens selvbyggerlag ble tuftet på tanken om deling og dugnad da det ble stiftet i 1948. Og deling er fortsatt et essensielt prinsipp for boligbyggelaget, understreker han.
Hallvard forteller at samarbeidet med BUA skaper et stort engasjement også blant egne ansatte. Da Usbl hadde samling og 75-års jubileum i Lofoten høsten 2023, var alle med og pusset opp en BUA der.
– Nå jobber vi videre for å hjelpe nye nabolag, borettslag og sameier med utstyrspool for beboere i framtiden, forteller han.
Utstyr for alle
I den nye BUA-avdelingen er det et standardutvalg av vinterutstyr. Langrennsski i ulike lengder, skisko på rekke og rad, sklimatter og skøyter. Og mer er planlagt å fylle hyllene i lokalene i Malerhaugveien på Ensjø.
Men hvordan får BUA tak i sports- og friluftsutstyr til utlån - helt gratis for alle?
– Vi sørger for å sikre utstyr og ordne gode innkjøpsavtaler, forteller Vibeke Saarem som er prosjektleder i BUA. Foreningen har en hovedavtale med XXL, men sørger for det beste utvalget til de beste prisene i samarbeid med lokale leverandører rundt om i landet.
– Vi jobber med å få råd til alpinutstyr. Og til våren vil vi ha turutstyr som telt, soveposer, liggeunderlag med mer, i tillegg til sportsutstyr som hører sommeren til, sier prosjektlederen fra BUA.