Midt i tjukkeste Oslo, i Friis gate på Grønland, ligger en prisvinnende liten perle av et borettslag hvor beboerne nyter godt av et velfungerende bofellesskap.
Her vet man godt hvem naboen er, og om man ikke kjenner hverandre kjempegodt, så er det enkelt å treffes i et av lokalene som til sammen utgjør fellesarealene i Borettslaget Friis gate 6.
Her er trivsel og fellesskapet viktig, og fellesarealene er lagt til rette for flere ulike aktiviteter. I etasjene finnes noe for beboere i alle aldre, fra de minste barna til de eldste pensjonistene.
Trivsel og fellesskap
Et bofellesskap – ikke et bokollektiv
– Vi kaller det ikke et bokollektiv, men et bofellesskap, sier Rønnaug Hartz. Hun er styremedlem i Usbl-borettslaget og har bodd i Friis gate 6 fra starten for 34 år siden.
Det er ikke noe nytt å ha fellesarealer i sameier og borettslag, men mange steder blir dessverre ikke arealene benyttet. For å få dette til, må beboerne selv engasjere seg, og det gjør de til gangs i Friis gate 6.
– Helt fra borettslaget ble planlagt og bygget, var det lagt opp til et sosialt fellesskap med mange fellesområder, forteller Rønnaug.
– For at folk skal trives og bruke fellesarealene, må de være trivelige og nyttige, erfarer hun.
Støtte fra Bomiljøfondet og kommunen
I Friis gate 6 har styret vært påpasselig med å sende gode søknader til både Oslo kommune og Bomiljøfondet i Usbl for å utbedre fellesarealene, pusse opp og skaffe utstyr.
Dette har kommet fellesskapet til gode på alle måter, for her treffes folk i hverdagen, over en kaffekopp, på fellesmiddager eller i blomsterbedet. Folk vet hvem som bor her. Det gir trygghet.
– Vi er en landsby i byen. Her er det trygt å vokse opp, sier Rønnaug.
Liten leilighet, men stor plass
– Det er veldig annerledes å bo her, sammenlignet med andre steder, mener Joakim Hanssen Lund (26), beboer og yngste styremedlem i borettslaget.
Han liker å kjenne naboen sin godt, noe som ikke er en selvfølgelighet i en storby.
Fellesområdene var viktige da Joakim kjøpte leiligheten sin.
– I kjelleren har vi et biljardrom hvor jeg ofte henger ut med kompiser. De er litt misunnelige, sier Joakim fornøyd.
Problematikken med liten plass når familie og venner kommer på besøk, er løst ved at to fine felles gjesterom står klare. Her kan beboerne booke gjestene inn for 100 kroner døgnet.
– Du trenger ikke så stor leilighet, når du har så mange fellesrom, mener Joakim.
Mange ulike fellesrom
Bygården på Grønland har rom for mange aktiviteter og interesser og er fine arenaer for å møte naboene sine. I hver etasje finnes det et fellesområde alle beboere har adgang til.
Barna har et nyoppusset lekerom som er mye brukt.
Et velutstyrt syrom er tilgjengelig for både syglade og dem som innimellom må reparere klær. Her er også et eget byttestativ hvor man kan henge klær man ikke bruker lenger, og som andre kan bruke. Så før det handles inn ny kjole, bør man sjekke hva som finnes i syrommet.
I borettslagets kinorom med prosjektor og stort lerret, kan man bite negler og juble til fotballkamper, håndballkamper og Formel 1. Og hver onsdag er det felles kino. Rommet har også utstyr for dem som liker gaming.
I tillegg kommer et verksted, badstue og et svært velutstyrt treningsrom.
Fellesareal med konserter, fester og fellesmiddager
Beboerne har ikke egen uteplass eller veranda, men alle etasjer har en felles uteplass med koselige sittegrupper. På takterrassen settes grillen ut på våren, noe som er svært populært. Og uteplassen på bakkeplan er en skjermet liten oase som blir flittig brukt av store og små. Rett inn fra uteplassen ligger selve storstua.
Storstua i borettslaget ligger på bakkeplan med utgang til bakgårdshagen som blir flittig brukt av beboerne.
– Storstua benyttes til barnebursdager, møter, bryllup, konfirmasjoner, kurs, fester og konserter, forteller Rønnaug. Det skal til og med ha vært arrangert samling etter begravelse her.
– Det lages også til fellesmiddager for dem som vil det. For her er alt frivillig, legger hun til.
GOD STEMNING:
I storstua arrangeres alt fra magedansekurs og fellesmiddager til konserter, foredrag og fest. Og ofte treffes folk bare for en prat og en kaffekopp i biblioteket, som denne gjengen med Wenche Adele Dyrud, Hilde Krogh, Ragnvi Lindsröm, Rønnaug Hartz, Barbro Thorvaldsen, Tone Strand Muss og hunden Piaf.
Mer deling og flere fellesløsninger
Plassen vi bor på, spesielt i byene, blir mindre. Hvordan vil det påvirke boligprosjektene i fremtiden?
– Det kommer til å bli mer tilrettelegging for bruk av fellesareal til både hverdagslige aktiviteter og det sosiale livet, slik som det er gjort i Friis gate 6 siden starten. Så dette er jo ikke noe nytt, sier Hallvard Bratberg, direktør for kommersiell utvikling i Usbl.
Han nevner mulig comeback for både fellesvaskeri og felles kjølerom som sikkert en del husker fra «gamle dager».
– Det kommer nok også til å bli mer vanlig å ha parkeringsplasser som deles og ikke eies, med bookingapp. Og kanskje det åpnes for at også naboene, og ikke bare beboere, kan booke plass, sier Katia Jensen, som er senior prosjektleder for kommersiell utvikling og bærekraftsansvarlig i Usbl.
Delingstjenester – den nye normalen
Nettopp deling vil bli mer og mer aktuelt når det bygges ut, og her er Usbl godt framme i skoa. Samarbeidet med Otto, delingstjeneste for biler, sykler og elsparkesykler i borettslag og sameier, er ett eksempel.
Med press på plass, ikke minst til oppbevaring av ting og utstyr, har nye delingstjenester dukket opp. For alle trenger ikke eie, men heller låne når det trengs.
– Vi ser en god effekt av samarbeidet med BUA, forteller Hallvard Bratberg.
Med samarbeidspartneren Unlock har Usbl utviklet en app-løsning, Usbl Nøkkelen, som gjør at sameier og borettslag kan ha en ubemannet felles bod der beboere kan booke og låne utstyr til sport og fritid – helt gratis.
– Her er det opp til borettslagene og sameiene å melde sin interesse, og det går an å søke om midler til etablering av BUA fra Bomiljøfondet, forteller han.
Involverer fremtidige beboere
Beboerinvolvering er et begrep som stadig dukker opp når det er snakk om bygging av boliger for fremtiden.
– Her involveres mange ulike aktører og man bør starte så tidlig som mulig, helst fra før man tenker å bygge, sier Hallvard Bratberg.
– Dette handler rett og slett om å være i kontinuerlig dialog med blant andre interessenter, boligkjøpere og naboer, tilføyer Katia Jensen.
Hun forklarer at det tidlig i prosessen vil dreie seg om medvirkning hvor interessenter spiller inn ønsker, behov og forslag. Senere, når byggene er nesten ferdige, kan beboerne engasjeres og sammen legge planer for fellesarealene, både utforming, aktiviteter og rammer for bruk og forvaltning.
– Dette bidrar til eierskap og godt samarbeid blant naboer ut over årene. Tanken er å sikre bygging av boliger og utvikling av tjenester og produkter som er ønsket, og dermed et nabolag som er hyggelig for både beboere og naboer, forklarer hun.
Medvirkning i byggeprosessen kan gjøre deling enklere å få til. Men det går også an å lykkes med deling etter innflytting.
– I Tunkvartalet på Lørenskog vil Usbl invitere beboerne til å komme med innspill til bruk av et fellesbygg på området, forteller Katia.
Fleksileiligheter i borettslag og sameier
Høy boligpris, behov for hjemmekontor, men også tilrettelegging for et godt og sosialt samvær for å forebygge ensomhet, er i ferd med å endre en del nye boligprosjekt.
Venneleilighet og deleleiligheter er allerede her, og i prosjektet Piir kan unge få billig leiebolig mot jobb med de eldre naboene, som også kan være foreldre eller besteforeldre.
– Vi ser på muligheter for fleksileiligheter hvor man får tilgang på flere soverom. Og i framtiden kan arbeidsplassen din være et workshare i borettslaget eller sameiet ditt, sier Hallvard Bratberg fra Usbl.
Norges beste bomiljø
Friis gate 6 vant prisen for Usbl’s beste bomiljø i 2021 og mottok en sjekk på kr 50.000 fra Usbl’s Bomiljøfond, utdelt i borettslagets storstue. Samme år, og i tøff konkurranse med borettslag og sameier i hele Norge, ble Usbl-borettslaget også kåret til Norges beste bomiljø.
Fellesrom i Friis gate 6
- Storstue og kjøkken – for felles middager og sosiale aktiviteter
- Lekerom for barna
- Biljardrom
- Gjesterom – booke gjestene inn for kr 100 pr døgn.
- Syrom
- Kino med prosjektor, lerret og gamingutstyr
- Takterrasse
- Hage i bakgården
- Verksted
- Badstue
- Treningsrom
- Felles verandaer