Hopp til hovedinnhold

test

test

Hage, balkong og utemiljø
Innredning av balkong i sol vs. skygge
F
å det meste ut av balkongen din, enten den har mye skygge, eller bader i sol store deler av dagen. Her er gode tips til den beste innredningen og planter som trives under ulike solforhold.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
8. mai 2023

Om våren og sommeren er balkongen et ekstra rom du kan ta i bruk. Her kan du nyte både lange dager og fine sommerkvelder. Men når du innreder uterommet ditt, er det smart å gjøre det etter solforholdene på balkongen. 

Utemøblene som passer for DEG

Deilige utemøbler hører med enten du har en liten balkong eller stor terrasse. Før du møblerer, bør du tenke over hva du kommer til å bruke uteplassen din til. Vil du ha en fin lesekrok? Ha gjester på middag og fester? Nyte solen og bare slappe av? 

Mål så opp uteplassen før du går til anskaffelse av utemøbler, krukker og annet du vil innrede med. Husk også at du kan ha møbler som har flere funksjoner, for eksempel en daybed som kan gjøres om til en sofa, eller en putekasse som kan være sitteplass. Har du klappstoler og klappbord, kan du både ha spiseplass og solseng på balkongen. Har du naboer over deg, kan det også være mulig å henge opp kroker der du kan feste en deilig hengekøye eller ha ampler med planter. 

Husk også at en sofagruppe kan brukes til både avslapning og som spisemøbler ute. 

 

ULIKT BRUK: En hengekøye på verandaen er enkel å henge opp og ta ned ved behov slik at den lille uteplassen kan brukes til både avslapning, måltider og besøk. (Foto: Getty)

Finn blomster som trives på balkongen  

Når møblene er på plass, er det på tide å skape stemning. Dette kan du gjøre med planter og blomster, lyslenker, tepper og tekstiler, lykter og annet tilbehør. 

Spesielt ved valg av planter, må du se an solforholdene og hvor utsatt uteplassen er for vind. Vil du lykkes med blomster og annen beplantning er det nemlig viktig at de trives på akkurat din balkong. Og velger du planter som blomstrer til ulik tid, varer sommeren ekstra lenge. Da vil du også sørge for at bier og humler får mat fra vår til høst.

Her får du noen tips til hva du bør tenke på når du innreder balkongen, enten den ligger i solen eller skyggen. 

 

7 tips til deg som har balkong på solsiden

Livet på solsiden er ikke for alle planter. Tenk også over innredning og mulighet for å skape le mot solstråler og vind.  

 

PLANTER I HØYDEN: Sett blomsterkrukkene i høyden så det bugner på verandaen din. (Foto: Getty)

1. Velg store krukker

Jo større krukkene er, jo gladere blir plantene dine. I små krukker tørker jorden fort ut når solen steker på verandaen. Husk drenering i bunn og fiberduk før du fyller krukken med god, næringsrik jord. Velg gjerne krukkejord. 

2. Finn riktig herdighetsskala

Når du velger planter på plantesenteret, er det viktig å sjekke at herdighetsskalaen stemmer med stedet du bor. Ligger leiligheten din i en høyere etasje, er det smart å gå opp litt i herdighetsskala fordi det ofte er mer sol og vind i høyden. 

3. Skjerm deg mot solen

Solen kan være nydelig, men det kan bli for hett og steikende, så sørg for å ha solskjerming i form av en liten parasoll eller et solseil. 

Hvis det trekker på verandaen din, kan du bruke planter og busker til for å skjerme mot vind og solsteik. Planter som ungarsk syrin, søtmispel og svartsurbær tåler mye.

4. Solelskende sommerblomster på balkongen

De fleste sommerblomstene er villige selv i direkte sollys, men sjekk for ordens skyld før du planter ut i potter og kasser. Her er noen planter som kan anbefales på en solrik balkong: 

  • Million Bells
  • Silver Falls 
  • Spansk margeritt
  • Potetplante
  • Praktsalvie
  • Femtunge
  • Petunia
  • Geranium
  • Dahlia
  • Prydgress

5. Lag et steinbed

Et steinbed er perfekt på steder som kan ha mye vind og stekende sol, og det er ikke bare for dem med store hager. Du kan fint lage et steinbed på takterrassen, i en balkongkasse eller krukke. Fyll opp med stein og sand, og sørg for at jorddybden blir mellom 10 og 30 centimeter. Planter som vil trives i et solfylt steinbed er blant annet blodstorkenebb, nellik, takløk, sibirvalmue, alpestikk og buskmure. 

6. Dyrk spiselige vekster

Det er moro og fullt mulig å få til en aldri så liten kjøkkenhage på balkonger, terrasser og verandaer. Jordbær, blåbær, chili og andre urter trives godt i balkongkasser, ampler og krukker. 

7. Heng opp uttrekkbar levegg

En levegg du kan trekke ut og inn etter vær og vindforhold, er supert på verandaen. Da kan du lett skjerme deg både fra sol, vind og innsyn. 

Bli med på humledugnad!

Hver hageflekk og balkong som blomstrer er med på å gjøre livet til humler og bier så mye enklere. Usbl samarbeider med den ideelle organisasjonen La Humla Suse. Det innebærer at våre medlemmer får mange fine tilbud på både opplæring og tiltak for en mer humlevennlig uteplass. 

Borettslag og sameier kan søke Usbl’s Bomiljøfond om midler til Humlepakken.  Den inneholder blant annet:

  • Fem humlekasser
  • En humledag hvor La Humla Suse gir beboerne kunnskap om tiltak for humlenes ve og vel
  • Plakat til deltagerne
  • Humlevennlig tilpasning av uteområdene
GLAD I SOL: Femtunge trives godt på solfylte balkonger. (Foto: Opplysningskontoret for blomster og planter)
SPISELIG PRYD: Jordbær trives godt i ampler og krukker på plasser med mye sol. (Foto: Getty)

5 tips til deg som har balkong på skyggesiden

Livet kan være herlig i skyggen om sommeren. Alt handler egentlig om å skape et godt sted å være. 

1. Pledd og puter

Fyll utemøblene dine med myke puter og varme pledd for lange sommerkvelder og pynt opp med lykter og lyslenker. Har du mulighet for en daybed eller en hengekøye i skyggen er vel ingenting bedre enn å slappe av i skyggen med en god bok, eller sove ute når det blir for varmt inne.

2. Ekstra varme på kjølige kvelder

En varmelampe gjør at du kan nyte både litt kjølige dager og sommerkvelder ute på balkongen din. Det finnes også små biopeiser, som både er vakre å se på og varmer godt i skyggen. De kan lett få plass på en vegg eller et lite bord på terrassen eller balkongen. 

 

MYK STEMNING: Med puter, myke pledd og lyslenker kan du skape din egen lune krok på uteplassen din. (Foto: Getty)

3. Planter som trives i skyggen

Det er mange planter som trives godt i skyggen, og som gjør seg godt i balkongkasser og krukker. Fire populære skyggeplanter er bladlilje, julerose, duppesoleie og småhjerter.

H2: 4. Lag en urtehage i skyggen

Mange krydderurter liker mye skygge. Prøv for eksempel persille, koriander, gressløk, mynte og grønnkål.

5. Plant vintergrønt

Det finnes mye vintergrønn vegetasjon som tåler skygge og krukkeliv, og det er jo så hyggelig å ha planter på balkongen også i den kalde årstiden. To tips her er ertesypress og buksbom. Spør om riktig gjødsel hos blomsterbutikken eller hagesenteret. 

 

Kilder: 
Susann Misund Larsen, daglig leder i Grøde Hagedesign
Diana Marina Jensen @terapihagen

 

KRYDDER I HVERDAGEN: Mange krydderurter trives i blomsterpotter og verandakasser i skyggen. (Foto: Getty)
Inspirasjon og tips