Hopp til hovedinnhold

test

test

Bolig
Slik gjør du en sjekk av taket
Taket er husets paraply og må være i stand til å tåle alt av påkjenninger, sier Ole-Bjørn Ekre fra Usbl Boservice. Han har gode tips til hvordan du kan gjøre en god sjekk av tak både utvendig og innvendig.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mai 2023

– Taket er husets femte fasade. Den beskytter boligen mot vær og vind, stekende sol, massivt regnvær og tung snø. Hva slags tak du velger, bør være ut fra hvilket klima det er der du bor, og hvor mye nedbør som vanligvis faller, sier Ole-Bjørn Ekre som til daglig er avdelingsleder hos Usbl Boservice Buskerud. 

KAN TAK: Avdelingsleder Ole-Bjørn Ekre fra Usbl Boservice Buskerud.

Fire vanlige tak

Ulike tak har sine forskjellige styrker og svakheter. Det gjelder bare å vite litt om hva du bør være spesielt oppmerksom på når du skal sjekke taket ditt.  

De fire vanligste type tak er belagt med enten 

  • takstein
  • takplater (takpanner)
  • takpapp
  • eller takshingel 

På et tak med takstein og takplater, er det også et undertak, mens takshingel og takpapp ikke har dette undertaket. 

AVSLØRENDE: Enkelte feil med taket er enkelt å oppdage. Istapper og isblokker er som regel et tegn på at taket ikke har god nok isolasjon.

Hvordan kan jeg ta en taksjekk fra utsiden?

– Når det kommer til tak, er det mye du kan sjekke selv, sier Ole-Bjørn Ekre. To viktige stikkord ved taksjekk fra utsiden, er snøfangere og gradrenner. 

 – Hold øye med takstein med påmonterte snøfangere. Her er det stor risiko for brukket takstein ved tung snø, forteller han. 

– Har du vinkel på huset, ligger det et beslag i vinkelen på taket. Dette kalles gradrenne. Har du takstein, må disse tilpasses gradrennen, sier han og legger til at det kan bli mye snø som legger seg i takrennene, noe som øker presset i disse områdene. Når taksteinen er beskjært og tilpasset taket, er den samtidig mer utsatt for skader og sprekker, og dermed lekkasjer.  

– Når du sjekker taket, skal du alltid se an hvordan taket er lagt. Vær påpasselig rundt gradrenner og pipe og andre gjennomføringer, og at vannet fra taket ledes ned i bakken og ikke ned i boligen, understreker Ekre.  

– Områdene rundt pipehatten og lufteventiler er mest utsatt ved lekkasje. Vannet må ledes rundt og forbi gjennomføringene i taket. Hvis det er slurvet, vil du få lekkasjer som etter hvert vil synes mot soilrør og piper, forklarer han.

– Dette gjelder også om du har shingel på taket. Et flatt tak, derimot, er ikke så utsatt for slike lekkasjer, men der er det gjerne sluk som man må være påpasselige på er åpne, sier Ole-Bjørn Ekre. 

Takinspeksjon med kikkert

Når ansatte i Usbl Boservice sjekker taket, løftes det ofte på taksteinene for å ta noen stikkprøver. Det er ikke alltid lett å få gjort dette selv, og med eksempelvis ett bratt tak, er det ikke anbefalt å klatre opp selv. 
 
– Har du et bratt tak, vil det jo bli dyrt med lift. Men du kan faktisk ta en god sjekk av utsiden ved hjelp av en kikkert, tipser Ole-Bjørn Ekre.  
 
Allikevel er det enkelte ting du absolutt trenger hverken lift eller kikkert for å se: 
 
– Om vinteren kan for eksempel istapper på taket være et tegn på at undertaket trenger etterisolering, sier han. 

– Smelter snøen på taket når det er mange minusgrader kan det være greit å ta en sjekk på hva som kan være årsaken, som oftest er årsaken varmelekkasje og manglende utlufting. 

Rens takrennene!

Du ser fort om takrennene er skadet når det regner og vannet drypper fra rennen der det ikke skal.  
 
– Husk også å tømme takrennene for løv, men ikke skyll løv og skitt videre i nedløpet. Der kan det feste seg og gi frostspreng om vinteren. Har du mange løvtrær rundt huset, er en løvsil montert i overgangen mellom nedløpet og drensrøret et rimelig og godt tips. Da vil vannet finne veien gjennom, mens løvet ligger igjen og er enkelt å fjerne for hånd, tipser Ole-Bjørn Ekre. 
 
– Har du hytte hvor du ikke er hele tiden, er en løvsil absolutt å anbefale, legger han til. 

Fjerning av mose på taket

Har du takstein, bør du holde øye med den også når det kommer til begroing. Jo eldre takstein, desto større risiko for sprekker og mose på taket.  

– Keramisk takstein er mer robust enn takstein i sement. Sementtakstein vil med årene få større porer. Der får mose utvikle seg og gjøre taksteinen enda mer porøs. Til slutt vil vann fra utsiden faktisk kunne trekkes gjennom taksteinen, forteller Ole-Bjørn Ekre. Avdelingslederen ved Usbl Boservice Buskerud har følgende tips for å fjerne og unngå mose på taket: 

  • Mens taket er tørt, kan du gå over med en stiv kost.
  • Fjern restene av mosen med høytrykkspyler. Husk å gå opp på taket for å spyle, ellers risikerer du å spyle opp under taktekkingen.
  • Monter gjerne opp et mønebånd i kobber som kan begrense tilgroing og mose på taket.  
RENS OPP I TAKRENNENE: Har du mange trær rundt huset ditt, bør du ta en jevnlig sjekk og opprydning av løv, rusk og rask slik at ikke vannet renner over eller nedløpet tetter seg.

Vær obs på lekkasjer rundt takvinduer

På grunn av klimaendringer og skiftende vær og temperatur med kalde og varme perioder om hverandre, øker sjanser for lekkasje rundt takvinduer. Når snøen smelter på vinduer og renner ned til kanten under vinduet, kan smeltevannet igjen fryse og danne en tykk iskant som kan forårsake vannlekkasje. Av den grunn bør glasset og området rundt takvinduet holdes mest mulig fritt for snø. 

– Noen legger nå varmekabler på nedre kant av vinduet for å unngå dannelse av iskappe her og lekkasje inn i undertak og vegger, forteller Ole-Bjørn Ekre. 

– Hvem har ansvaret for lekkasjer som oppstår i takvinduer i borettslag eller sameie? 

– På utbygde loft er det beboernes ansvar med mindre det er gjort vedtak om felles utbygging i regi av borettslaget eller sameie, og ikke av beboeren, svarer han. Uansett er det fornuftig å kontakte styret for å få avklart hva som gjeldende i ditt boligselskap. 

MOSEFJERNING: Med en stiv kost og høyttrykksspyler får du bort mose og begroing fra taket.

Pass på innvendig skråtak

Avdelingslederen hos Usbl Boservice er svært opptatt av skråtak som er feil oppført og hvor det er oppstått problemer med kondens og fuktighet. Det skjer typisk i tilfeller hvor hus og boligblokker har gjort om det som tidligere var et råloft eller tørkeloft, til ekstra rom eller ny leilighet. 

– Her er vi prisgitt den som har foretatt omgjøringen til bruksrom. Det kan se fint ut innenfra boligen, men det er ting du ikke ser med det blotte øye. Får du lekkasjer, har du ikke noe direkte innsyn, og det er vanskelig å oppdage lekkasjene og vannskader raskt, sier Ole-Bjørn Ekre. 

I gamle bygårder med intakte tørkeloft, kan du se rett opp på takbordene og da er det enkelt å se lekkasjer som drypp fra bordene innvendig. Så enkelt er det ikke med innvendige skråtak. 

PROBLEMATISK SKRÅTAK: Få hjelp til å isolere og sikre god lufting i skråtaket. Ofte er det lurt å la fagfolk ta jobben for å gjøre det skikkelig så du slipper fuktighet i taket.

Få hjelp til etterisolering av tak

– Med riktig kombinasjon av isolering og god lufting mot gesims, kan problemene unngås. Mange vil lage taket innvendig selv for å gjøre det rimeligere, men gjør du feil, kan det koste deg dyrt, advarer Ole-Bjørn Ekre. 

– Ved innredning av loft er det anbefalt å få proff hjelp med etterisolering. Ta gjerne kontakt med oss i Usbl Boservice, enten det er oppussing av loft i borettslag eller sameie, eller i privatbolig. Det beste er å få fagfolk inn både i starten og underveis i arbeidet med etterisolering av skråtak, sier Ekre.

Velg riktig firma til takjobben

– Skal du utbedre eller skifte tak, bør du bruke et firma med godt renomme, gjerne lokalt, råder avdelingslederen fra Usbl Boservice. Han anbefaler at du sjekker bakgrunnen til firmaet og ikke godta tilbud fra folk som kommer uanmeldt på døra og sier at du trenger nytt tak.  

– Får du inn folk som ikke har kunnskap og kompetanse på tak, risikerer du å ødelegge hele huset, og ikke bare taket. Sjekk referanser og be om tilbud fra to-tre selskap. Sørg for å få riktige priser og riktige fagfolk til jobben, råder Ole-Bjørn Ekre. 

Mens private boligeiere er anbefalt å kjøre en anbudsrunde ved renovering av tak, er borettslag og sameier forpliktet til å hente inn anbud på større jobber som å skifte tak.  

– Til større takjobber trengs blikkenslagere. Usbl Boservice har ikke egne folk innen fagfeltet, men har samarbeidspartnere som bistår. Tømrere fra Usbl kan ofte ta seg av en del oppdrag som handler om undertak, forteller avdelingslederen. 

– På store prosjekt legger vi inn priser, mens småjobber gjerne går mer direkte fra styret til oss i Usbl Boservice, sier han.  

Solceller på taket?

Vurderer du solceller på tak eller vegger, kan prosjektavdelingen i Usbl bistå og gi gode råd til både privatpersoner, borettslag, sameier og byggeiere.

Tips! Det finnes også takstein som fungerer som solcellepanel, så hvis du allikevel skal skifte ut et gammelt tak, kan du jo vurdere solcelleløsninger.  

Sikring på taket

Det er påbudt å ha godkjent sikkerhetsutstyr på taket.  

– Du kan bruke takstige i tre selv, men en feier vil ikke bruke den. Og skal en stige settes opp mot takrennen, og det er over 5 meter til taket, må den ha en stigesikring på takrennen så den ikke sklir sidelengs. Det koster lite og er enkelt å montere, sier Ekre. 

I et borettslag eller sameie har styret ansvaret for å ivareta HMS når noen må ut på taket for å sjekke tilstanden eller skader. Da er det fornuftig å sette jobben til et firma som dermed tar ansvaret for sikringen og som vet at de som utfører oppdraget har erfaringen som trengs. Også private boligeiere kan selvfølgelig leie inn firma for å gjøre taksjekk med alt det fører med seg av risiko og ansvar, sier Ole-Bjørn Ekre.  

Inspirasjon og tips