Hopp til hovedinnhold

test

test

Bolig
Fra hus til leilighet - når boligen blir for stor
H
ar stor hage, snømåking og evig vedlikehold av hus blitt et ork? Kanskje du er klar for å flytte til en ny, lekker og praktisk leilighet.
24. november 2020

Det finnes mye glede i et hus, gode minner sitter i veggene og man har kanskje sett barna vokse opp der og lagt ned mye arbeid i hagen. Men over årene blir det også mye jobb for å holde alt vedlike. Mye tid går med på gressklipping, maling og vedlikehold. Og når barna har flyttet ut kan den store plassen ofte oppleves som for stor. 

Derfor er det mange som ønsker en mer praktisk hverdag, og bytter eneboligen ut mot en leilighet. Med leilighet kommer mindre jobb, men også mer fritid. Mer tid til å gjøre det du selv har lyst til og overskudd til å oppleve mer.

La vaktmesteren ta jobben

Det er morgen, snøen faller. Hva har du mest lyst til å gjøre; gå ut og måke eller ta deg en kaffe mens noen andre tar seg av snømengden som kommer? Sånn er det å bo i leilighet. 

Som oftest i leilighetskomplekser er vaktmestertjenester en del av felleskostnadene. Vaktmesteren i et borettslag eller sameie har ansvar for fellesarealer og uteområder, og har oppgaver som å brøyte, feie, klippe og stelle gress og beplanting, og for øvrig sørge for at fellesområdene ser pene og innbydende ut for fellesskapet.

Ofte kan også vaktmesteren hjelpe med mindre oppgaver som å montere møbler, småreparasjoner og opphenging av hyller og lignende.

Usbl Boservice utfører vaktmester- og håndverkertjenester for borettslag, sameier og stiftelser.

Romsligere økonomi på mindre plass

Mange som velger å flytte fra hus til en mindre og moderne leilighet opplever at hverdagen blir enklere, men også at økonomien blir romsligere. 

Store hus kan være dyre å holde varme under den norske vinteren. Er boligen i tillegg dårlig isolert går det store kostnader til å fyre for kråkene. 

Eldre boliger har også større kostnader til oppgraderinger og vedlikehold. Det kan være små prosjekter som maling eller større jobber som bytting av vinduer og tak. Og skulle en vannledning plutselig ryke, kan det fort bli veldig dyrt for deg. 

I et borettslag eller sameie er dere flere til å dele på slike kostnader. Det kan være lønnsomt, men også forutsigbart og trygt for deg. 

Nedskalér gjenstander, ikke minner

Å flytte fra hus til leilighet har mange fordeler. Det er enklere å vedlikeholde og mindre å gjøre rent, men det betyr også som oftest mindre areal. Å nedskalere sine eiendeler kan oppleves både tungt og befriende. 

Er avgjørelsen om en mindre og mer praktisk bolig tatt, bør du begynne å tenke på hva slags liv du ønsker å leve der. Hva innebærer det av behov med tanke på plass og funksjoner. Hva kan du leve uten og hva kan du ikke gi slipp på? Bruk tid på å gå igjennom gamle minner. Inviter gjerne hele familien til å hjelpe til med utvelgelsen av møbler, interiør og utstyr. Kanskje barna har lyst på krystallvasen fra bestemor eller at maleriene passer bedre på hytta. 

Husk også på at eiendeler du ikke lenger bruker, kan komme til nytte for andre. Se hvilke ideelle organisasjoner i ditt nærområde som tar imot klær, kjøkken- og sportsutstyr, interiørartikler og møbler.

Husk også på at eiendeler du ikke lenger bruker, kan komme til nytte for andre.

Nytt boligprosjekt

Å flytte fra hus til leilighet kan være veldig spennende, med mange nye valg for den nye hverdagen din. Ønsker du å bo mer sentrumsnært, eller nærmere naturen? Ønsker du å bli boende i nabolaget eller få helt nye impulser?

Tenk over dine behov og din nye hverdag. Har du behov for et ekstra gjesterom til barnebarna, ekstra stort kjøkken, balkong eller plen eller bolig på ett plan? 

Det kan også være lurt å sjekke ut nye boligprosjekter.  En nybolig har ofte høy standard og smarte løsninger. Du er heller ikke nødt til å pusse opp eller gjøre vedlikehold. I mange nye boligprosjekter kan du også ofte være med å bestemme valg av gulv, kjøkken og bad, sånn at du får boligen tilpasset dine ønsker.  

Vi i Usbl har som mål å skaffe gode boliger for medlemmene våre. Vi har over 70 års erfaring som boligutvikler og samarbeider med solide og seriøse aktører i byggebransjen. Vi har et langsiktig og bærekraftig perspektiv i alt vi gjør, og har alltid i fokus at det skal være godt å bo og leve i våre boliger.

Tips når du skal nedskalere eller downsize:

  • Forestill deg det livet du ønsker å leve i den nye leiligheten. Hva skal til for at du opplever å leve mer lettvint og praktisk?
  • Bli vant med tanken på å klare deg med mindre, og på å gi avkall på møbler og eiendeler av affeksjonsverdi. 
  • Involver familien når dere tar en avgjørelse for hva som skal bli med videre, og hva som kan gis bort til andre i familien, settes på hytta eller gis til andre. 
  • Sjekk bodplass i den nye leiligheten. Mål opp så du vet nøyaktig hvor mye du har plass til. 
  • Sortér det du vil ha med deg videre i to kategorier; til hverdags og til oppbevaring. Alt som kan oppbevares settes i boden. Prøv å utnytte bodens størrelse ved å stable i høyden.
  • Er det for liten plass i boden kan et eksternt minilager være løsningen. Her kan du sette eiendeler du ikke kommer til å bruke i det daglige, men som du allikevel ikke ønsker å kvitte deg med. Ta en årlig gjennomgang av minilagret for å se hva som kan gis bort og hva som kan beholdes.
Inspirasjon og tips