Hopp til hovedinnhold

test

test

Bolig
10 vanlige tabber ved kjøp av bolig
U
nngå de store økonomiske tabbene. Dette er de vanligste fellene ved kjøp av bolig.
23. november 2020
Tekst: Sempro | Foto: Unsplash

Å kjøpe bolig er en stor og viktig investering for de fleste av oss. Derfor er det viktig å være trygg på kjøpet og å unngå fallgruver. Vi har samlet ti vanlige boligtabber, sånn at du kan vite hvordan du skal unngå dem. 

1. Ikke ha finansiering i orden

Finansiering er det første du bør starte med når du skal ut på boligjakt. 

– Å ikke ha ordnet finansiering før man legger inn bud er en klassisk tabbe. Da kan det ende med at drømmeboligen glipper, forteller marked- og salgsansvarlig for nye boliger i Usbl, Lotte Jensen. 

Hun råder deg til å ta kontakt med banken for å høre hvor mye du kan få i lån allerede før du går på visninger. Da slipper du å drømme deg bort i boliger du faktisk ikke har råd til. Etter en visning, kan boligen nemlig gå fort. Har du finansieringsbevis i orden, er du klar til å legge inn bud med en gang.

2. For lite forberedelser

Har du sett en bolig du liker? Allerede før visning bør du ha forberedt deg godt. For lite forberedelser er en enkel tabbe å unngå, forteller Jensen. 

– Du bør ha lest prospektet godt på forhånd og undersøkt området nøye. Sjekk kartet på Google. Går det for eksempel en toglinje rett på utsiden og du er støyskjør? Det er viktig å være forberedt på visning. Det kan være boligen har helt andre kvaliteter enn det du trodde. 

3. Ikke forstå hvordan fellesgjeld fungerer

Når du kjøper bolig i et borettslag, må du også ta høyde for fellesgjeld. Det vil si at totalsummen er ditt innskudd i boligen pluss en andel av fellesgjelden. 

– Det holder ikke å kun se på prisantydningen av boligen på Finn.no eller i et prospekt. Du har også ansvar for din andel av fellesgjelden.

– Det holder ikke å kun se på prisantydningen av boligen på Finn.no eller i et prospekt. Du har også ansvar for din andel av fellesgjelden.

Lotte Jensen, marked- og salgsansvarlig for nye boliger i Usbl.

4. Ikke sjekket selger

Skal du kjøpe bolig i et byggeprosjekt er det lurt å sjekke hvem du faktisk kjøper av. En tabbe er nemlig å glemme at du skal forholde deg til utbyggeren i en god stund fremover, også etter at du har flyttet inn. 

– Sjekk utbyggerens økonomi og likviditet før du legger inn bud. Det er med tanke på reklamasjonsfasen. Slår firmaet seg konkurs blir det mye vanskeligere å reklamere. Ved å velge en større utbygger som Usbl vet du at de skal være med deg hele veien og forvalte boligselskapet etter du har flyttet inn, forklarer Jensen.

5. Ikke forstått budreglene

Når tiden kommer for å legge inn bud, er det viktig å ha satt seg inn i hvilke regler som faktisk gjelder for en budrunde. Ifølge Jensen er det en del som for eksempel ikke forstår forskjellen på budfrist og aksept.

– Det finnes mange eksempler på folk som tror de har kjøpt boligen fordi budfristen har gått ut uten at det har kommet inn flere bud. Men du har faktisk ikke kjøpt boligen før selgeren aksepterer budet ditt, sier hun. 

Er du uerfaren med budrunder, er rådet å holde kontakt med megler. 

– Spør ham gjerne om råd og tips. Eiendomsmegler skal være en nøytral mellommann. Det er i hans interesse at budrunden skal fungere på best mulig måte, sier Jensen. 

6. Velge feil budtaktikk

I tillegg til å forstå hvilke regler som gjelder i budrunden, er det også lurt å tenke over hva slags budtaktikk du skal velge. For her finnes det nemlig mange fallgruver, sier Jensen. 

– Mange ønsker å begynne med et lavt bud. Men starter du altfor lavt inviterer du bare inn øvrige interessenter til å bli med i budkampen. Det kan føre til en lang budrunde, med flere konkurrenter enn det man hadde trengt. Noen tror også de kan sitte stille og så kuppe budrunden til slutt. Men det er ikke alltid det blir sånn.

7. Glemme overtagelsesdato

Gjennom en budrunde er pris det store spørsmålet. Mange glemmer derfor å ha med overtagelsesdato i budet.

– Det kan være store sprik når det kommer til overtagelsesdato. Noen selgere vil ha en rask overtagelse, mens andre ser for seg å bo i boligen en god stund til. Ta med overtagelsesdato i budet, så slipper dere å krangle om det på kontraktsmøtet, er rådet fra Jensen. 

8. By på to boliger samtidig

Er du interessert i flere boliger der budrunden foregår samtidig? Da må du faktisk velge. Bud du legger inn er nemlig bindende. 

– Det har skjedd at folk har bydd på to ulike boliger samtidig. De har ikke forstått at de i verste fall kan gå vinnende ut av to budrunder. Da blir de sittende med to bindene kjøp. Heldigvis er det sjeldent det skjer, men det er viktig å være klar over konsekvensene, sier Jensen. 

– Det har også hendt at folk har vært på så mange visninger i løpet av en helg at de går i surr. Så når bud skal legges inn har de ikke helt oversikt over hvilken leilighet man faktisk byr på.

9. Betale mer enn du er villig til

Å kjøpe bolig er for de fleste av oss den største investeringen man gjør. I en budrunde er det lett å bli revet med og by mer enn man egentlig hadde tenkt. Men det er veldig kjedelig å sitte igjen etter budrunden med en følelse av at du har betalt mer enn du egentlig synes boligen var verdt. Eller verre - mer enn du faktisk har råd til. 

– Det er lurt å ha en konkret plan med tanke på pris. Tenkt over hvordan du vil by og sett en grense for hvor langt du vil gå. Da slipper du å angre på prisen i ettertid, sier Jensen.

10. Reklamasjon

Etter at boligen er din, har både du og selger visse rettigheter og forpliktelser. Ifølge Jensen er det dessverre en del som ikke forstår hvilke rettigheter de har når det gjelder reklamasjon. 

– Om du oppdager noen mangler ved den nye boligen må du reklamere innen rimelig tid. Det er senest tre måneder innen feilen er oppdaget, men det spørs også på hva slags mangler det gjelder. Du kan for eksempel ikke klage over mange hull i gipsveggene etter 14 dager. Det er ting du burde oppdaget på forhånd, sier Jensen. 

Kjøper du ny bolig gjennomføres det gjerne en forhåndsbefaring der man går gjennom alt man vil at skal ordnes før man tar over boligen. 

– Et tips er å ha med en profesjonell part, for eksempel en takstmann, som vet hva han skal se etter, sier Jensen.

– Dersom du har kjøpt en brukt bolig, har som oftest selgeren en boligselgerforsikring. Da kan det være lurt å investere i en boligkjøperforsikring. Da kan du få bistand om det skulle være noe. 

Uansett om du kjøper nytt eller brukt, råder Jensen deg til å si ifra så fort du oppdager feilen. 

– Ikke samle opp alle mangler, men send det inn fortløpende. Da står du mye sterkere, sier hun. 

Gå foran i køen med forkjøpsrett

Å kjøpe bolig kan virke skummelt, men husk at det også skal være en morsom prosess. Med noen enkle forberedelser er det enklere å være trygg på at du gjør et godt valg. 

Husk også at du som Usbl-medlem har forkjøpsrett på over 90 000 boliger over hele landet. Det betyr at du kan kjøpe boligen til prisen selgeren har akseptert, uten å være med i budrunden. Kort fortalt gir det deg mulighet til å komme først i køen, men også at du slipper stressende budrunder der det er lett å bli revet med.

Inspirasjon og tips