Bærekraft og miljø
Eiendom og økonomi
9 sparetips alle kan klareS
kaff deg en økonomisk buffer selv om utgifter til bolig, strøm og mat gjør store innhogg i privatøkonomien. Her er 9 nyttige og enkle sparetips som er enkle å gjennomføre.
7. juni 2021
7. JUNI 2021. OPPDATERT 2. JANUAR 2023
Tekst: Grethe Rønningen/s360 | Foto: DNB, Getty, Unsplash & istock
En krone her og en krone der! Ved å ta i bruk noen enkle sparetips, kan du lage deg en økonomisk buffer på noen måneder.
– Vi vet det er lurt å spare, men det er lettere å tenke at man kan kutte i forbruket. Ved å være bevisst hva du bruker penger på, er det enklere å finne ut hvor du kan spare uten at du nødvendigvis merker det noe særlig, sier Ann Mari Fjelltveit, banksjef i DNB Oslo Nord/Øst.
– Vær bevisst på pengebruken din. Skill mellom må ha og vil ha. Du kan faktisk spare mye uten at det merkes noe særlig. Det viktigste er at du lager deg en spareplan og gjennomfører den. Opprett en sparekonto hvor du legger inn alt det du sparer, både små og store summer. Det er veldig motiverende å se at en konto vokser, sier hun.
Få økonomisk oversikt!
Banksjefen råder alle til å gå inn i nettbanken eller mobilbanken ofte for å følge med på hva man har stående, men også for å følge med på hva du egentlig bruker penger på. Hva har du av faste utgifter som lån, strøm, avgifter, TV og bredbånd og andre abonnementer? Hvor mye har du brukt på mat og klær, og hva går ut av småbeløp her og der. For en hensiktsmessig sparing, bør du vite hva du faktisk bruker penger på, slik at du kan spare og kutte der det svir minst.
– DNB har en funksjon i nettbanken og mobilbanken som heter Pengebruk. Der får du kjapt oversikt over hva du har brukt penger på gjennom for eksempel en måned, forteller Ann Mari.
Når du har oversikten, er det lettere å kutte i forbruket og sette pengene på sparekontoen. Her er 9 sparetips du kan starte med i dag:
Kontroll på forbruket:
Med funksjonen Pengebruk fra DNB, får du kjapt oversikt over hva du har brukt penger på gjennom for eksempel en måned.
1. Kutt i faste utgifter
Det er ikke alltid lett å kutte i faste og nødvendige utgifter som strøm, bolig, bilbruk og kommunale utgifter, men noe kan du gjøre.
– Fra tid til annen bør du innhente tilbud, for eksempel på forsikring, lån og strøm.
Pass også på å få e-faktura eller avtalegiro på de faste utgiftene, så slipper du å betale unødvendige fakturagebyr og gebyr dersom du skulle glemme betalingsfrister, foreslår Ann Mari.
2. Planlegg matinnkjøp og bruk niste
Ofte handler vi for mye og matvarer vi ikke trenger.
– Sørg for å planlegge handlingen. Sjekk hva du har i skapet før du handler. Skriv liste på hva du trenger og hold deg til den, tipser banksjefen.
– På jobben bruker du kanskje kantine eller kjøper maten ute i lunsjpausen. Smør heller matpakke. Bruk gjerne middagsrestene fra i går og lag en god lunsj. Med litt planlegging og innsats får du en lunsj som er minst like god som den du kan kjøpe ute.
Og dropper du å kjøpe de tre kaffekoppene per uke på vei til jobb, sparer du lett 500 kroner i måneden bare på det. Ha med deg en vannflaske, en energibar eller litt frukt i veska, så har du drikke og energi når det trengs. Sørg for en god termokopp du kan fylle med deilig kaffe du tar med hjemmefra.
3. Kutt ut overflødige abonnement og medlemskap
– Har du mange TV-streamingabonnement, bør du vurdere om du kan kutte ut noen. Klarer du deg med ett i stedet for tre? Og kan dere ha et familieabonnement på musikktjenester i stedet for at alle voksne og barn har hvert sitt, spør Ann Mari.
– Og er du medlem på et treningssenter du sjelden besøker? Er du et støttemedlem, er det kanskje på tide å finne på noe annet, eventuelt finne et rimeligere. Det er også treningsabonnement som ikke har bindingstid, og du står dermed friere til å for eksempel benytte tilbudet i deler av året.
4. Dropp impulskjøp
Vi handler ofte uten mål og mening. Og ofte er klær på topp når det gjelder impulskjøp.
– Sjekk klesskapet ditt før du går på handletur. Trenger du egentlig noe nytt? Og tenk deg om en ekstra gang når du er i klesbutikken og før du drar kortet, sier Ann Mari.
Husk også at mye kan kjøpes brukt, og det er mange penger å spare på møbler, klær og sportsutstyr. Spesielt utstyr og klær til barn som fort vokser ut av størrelser, er lurt å kjøpe brukt eller leie, for eksempel gjennom BUA.
5. Selg det du ikke trenger
De fleste har ting og tang liggende som tar opp plass og sjelden eller aldri blir brukt.
Har en skjorte hengt i to år i klesskapet, eller har en lampe støvet ned i boden, er sannsynligheten stor for at du ikke har bruk for tingene. Men det kan andre ha!
– Ta en opprydning i skap og skuffer, loft, kjeller, garasje og boder. Har du noe du ikke bruker, så selg det, sier Ann Mari fra DNB.
Det er enkelt å få solgt ting gjennom for eksempel Finn, Tise og via Facebook-grupper hvor du kan legge ut klær, utstyr, møbler osv. Legg ut barnebunaden før 17. mai og ski før vinteren når folk er på utkikk.
– Ha gjerne en egen konto hvor du setter inn pengene du får inn på salg. Det er gir motivasjon til sparing og mer opprydning, tipser banksjefen.
UNNGÅ IMPULSKJØP:
Klær topper listen når det kommer til impulskjøp.
6. Ta i bruk mikrosparing
Det går alltids an å kutte en krone her og en krone der. I stedet for å spare større beløp av gangen, kan du heller spare småbeløp som du kanskje ikke merker en gang. I DNB brukes konseptet Morsom Sparing.
– I nettbanken eller spareappen til DNB kan du opprette sparemål hvor du velger når du skal spare. Det kan være et beløp hver måned, uke eller på dagsbasis, men du kan også spare et lite beløp hver gang du bruker bankkortet når du handler og betaler regninger. Småbeløpene som trekkes, kan du velge selv, for eksempel at beløpet rundes opp til nærmeste 50 eller 100-lapp. Eller du kan velge et fast lite beløp hver gang du bruker kortet, for eksempel 5 eller 10 kroner, forteller Ann Mari.
– Et annet tips er å bruke spareappen og legge inn beløp du normalt ville brukt, for eksempel dersom du dropper å bruke 40 kroner på morgenkaffen, eller velger å gå eller sykle til jobb i stedet for å kjøpe bussbillett eller bruke bilen. I løpet av en måned kan du komme opp i en god sparesum uten at du merker så mye til det, sier hun.
7. Mer deling og leie
I nabolagsgrupper på for eksempel Facebook, kan man låne og låne bort. Det er både hyggelig og besparende. Det er ikke sikkert alle i gata trenger å kjøpe en terrassevasker, og kanskje du kan dele gressklipperen med naboer?
Skal du pusse opp eller oppgradere hjemme, har mange butikker utleie av redskaper. Ting du ikke har bruk for mer enn noen få ganger, er bedre å leie enn å eie. Spør hos din nærmeste jernvare eller steder de har byggevarer og verktøy.
Borettslag og sameier i Usbl kan få hjelp til å opprette delingstjenester. Gjennom BUA kan beboere låne sports- og fritidsutstyr helt gratis. Og gjennom bildelingstjenesten Otto kan du få enkel tilgang på leiebil der du bor.
8. Test ditt eget forbruk!
Kjør gjerne en økonomisk helvetesuke hvor du bruker så lite som mulig og sammenligner med en «vanlig» uke. Det kan øke bevisstgjøringen rundt eget forbruk og hva du kan spare inn på, tipser Ann Mari Fjelltveit, banksjef i DNB Oslo Nord/Øst.
9. Bruk medlemsfordeler
Som Usbl-medlem har du mange fordeler på kjøp av varer og tjenester. Blant annet har du gunstig boliglånsrente hos DNB, forsikring hos IF og konkurransedyktige strømpriser fra Usbl strøm som har avtale med Polar kraft AS.