En helt ny bolig er en drøm for mange, men det må ofte en personlig touch og litt annerledes løsninger til for å skape sin egen drømmeleilighet.
En helt ny bolig kan være fristende på så mange måter: Du er den første som bruker bad og kjøkken, ingen har laget hull i veggene eller ripet opp gulvene, alt lukter nytt og fresht. Alle flater er nymalte, og du slipper å tenke på oppussing og vedlikehold på en lang stund. Her er det bare å møblere og innrede!
Nybygg blir som regel lagt ut for salg mens prosjektet er på planleggingsstadiet, så du kan ikke gå på en vanlig visning for å se på boligen. Den er jo ikke bygget enda! Du må i stedet ta avgjørelsen om kjøp basert på plantegninger og illustrasjoner. Stort sett selges nye boliger til fastpris, og du slipper dermed slitsomme budrunder.
Fra stort til mindre og sentrumsnær leilighet
Det er mye snakk om personlighet, sjarm og sjel i forbindelse med salg av bruktboliger. Men det er fullt mulig å sette sitt preg på en ny bolig også. Bare se på den lekre leiligheten til ekteparet Vera og Per Holt. Ekteparet flyttet inn i drømmeboligen på Ensjøhøyden i Oslo sensommeren i fjor. Det hele er egentlig en real kjærlighetshistorie.
– Vi bodde i en fireroms med to bad og en knøttliten balkong på Skøyenåsen, rett ved marka. Siden datteren vår hadde flyttet ut ønsket vi oss en mer lettstelt leilighet med større uteplass, litt nærmere sentrum. Bedre utsikt sto høyt på ønskelisten. For å få råd til alt vi ønsket oss, måtte vi gå ned ganske mye i areal, men det var helt greit. Vi vil bruke tiden og energien vår på andre ting enn oppussing, forteller Usbl-medlem Vera.
Ensjøhøyden er et prosjekt fra Neptune Properties, beliggende på Ensjø i bydel Gamle Oslo. Usbl eier 30 % av Neptune Properties, det innebærer at Usbl-medlemmer har forkjøpsrett til alle Neptunes boligprosjekter når disse legges ut for salg.
På jakt etter drømmeleiligheten
Vera og mannen sjekket stadig boligannonsene på Finn.no og dro på mange visninger, men den rette leiligheten lot vente på seg. En dag svingte Vera tilfeldigvis bortom Ensjø, for å ta en titt på bygget hvor hennes første arbeidsplass hadde hatt kontor, firmaet Alfsen og Gunderson. Her hadde både Veras mor og far arbeidet, de traff hverandre og fant kjærligheten på jobb. Som liten hadde Vera deltatt på firmaets juletrefester, og hun husket godt den fantastiske utsikten fra kantinen i øverste etasje. Ikke rart Vera ble overrasket da hun så at det bygget hun hadde så mange minner fra, var blitt revet og jevnet med jorden.
– Senere samme dag fikk jeg et treff på en leilighet som lå på Ensjøhøyden. Det navnet hadde jeg aldri hørt før så jeg sjekket med en gang hvilket område det var snakk om. Leiligheten viste seg ligge på nøyaktig samme tomt som min tidligere arbeidsplass. Var ikke det tilfeldig? smiler hun.
Fantastisk utsikt
– Jeg bare visste at utsikten herfra ville være helt utrolig. Leiligheten var rett og slett ment for oss, det var skikkelig flaks, forteller Vera entusiastisk.
Fantastisk utsikt
Det gamle høyhuset var blitt revet for å gi plass til nye boligblokker. Det var kun én leilighet som var aktuell for ekteparet Holt, en treroms på 65 kvm i femte etasje. Boligen hadde egentlig blitt solgt i første runde, men var av ulike grunner blitt tilgjengelig på markedet igjen.
– Jeg bare visste at utsikten herfra ville være helt utrolig. Leiligheten var rett og slett ment for oss, det var skikkelig flaks, forteller Vera entusiastisk.
Leiligheten har en stor balkong som blir som et ekstra rom når været tillater det. Og utsikten, den går fra Ekeberg til Holmenkollen, med fjorden i front. Vera innrømmer at selv om hun var godt kjent i området, var det rart å kjøpe bolig uten å ha sett den med egne øyne først.
– Vi kom sent inn i prosjektet på sensommeren 2017. Vi hadde kun tegninger og modeller å forholde oss til og følte vi kjøpte leiligheten usett på nett. Mannen min fikk en aha-opplevelse første gangen han kom ut på balkongen, sier Vera.
Hun setter ekstra pris på at boligen er energieffektiv og har gode tekniske løsninger, som innebygd ventilasjonssystem. Det kommer godt med for en hyperallergiker som må støvsuge daglig.
Valgte andre farger på veggene
Siden leiligheten er 30 kvm mindre enn den gamle, ble ekteparet nødt til planlegge godt i forkant. De har brukt tid på å finne smarte oppbevaringsløsninger for at leiligheten skal oppleves romslig og praktisk.
– Vi tok en skikkelig opprydding og solgte ting vi ikke trengte mer for nesten 90 000 kroner på Finn! Men jeg liker å kjøpe brukt også, så det går litt begge veier. Jeg blir jo kalt «Finn-dronninga», ler Vera.
For at leiligheten skulle passe bedre med deres egen stil, malte Per en kontrastvegg i stuen i nyansen Dempet sort rett etter innflytning. Veggene i resten av leiligheten ble malt av utbygger.
– Selv om vi kom sent inn i prosessen, rakk vi heldigvis å gjøre noen tilvalg. Det kostet ikke så mye ekstra å få malt hele leiligheten i den nøytrale gråfargen Morgendis. Vi fikk velge mellom noen ulike gulv og endte opp med lysegrå eikeparkett. Badet var allerede bestemt, men vi fikk endret baderomsmøbel. Jeg er også glad for at baderomsveggene er mørkegrå og ikke standard hvite, kjedelige fliser, forteller Vera.
Små endringer på kjøkkenet
Det hvite, tidløse og minimalistiske HTH-kjøkkenet var et av grunnvalgene fra utbygger. Kvaliteten er det ingenting å si på, og den sorte benkeplaten er prikken over i-en.
– Da vi kjøpte leiligheten la vi inn forbehold om at vi måtte få benkeplate i sort granitt på kjøkkenet, for det har jeg alltid ønsket meg. Dette kostet så klart litt ekstra. Siden vi ikke visste hvor mye vi ville få for den gamle leiligheten vår, valgte vi derfor å gå for grunnvalget ellers på kjøkkenet. Der og da virket det som mye penger å bruke 20-30.000 kroner ekstra på å bytte til en annen front på kjøkkeninnredningen. Men nå i ettertid skulle jeg ønske vi hadde prioritert å få satt inn et mørkegrått eller sort kjøkken, forteller hun.
– Uansett er det deilig å bo i en ny og sentral leilighet som krever så lite av oss. Så får vi bare krysse fingrene for at det ikke kommer et høyt bygg rett foran oss, slik at utsikten forsvinner, smiler Vera.
Kjøpe ny eller brukt bolig?
Hva er fordelene og ulempene med å kjøpe en gammel eller en ny bolig? Her svarer prosjektsjef Johan Christian Falckenberg på 5 spøsmål om brukt bolig og nybolig.
1. Er det forskjell på hvem som kjøper bruktbolig og hvem som kjøper nybolig?
– Jeg tror egentlig ikke det er så stor forskjell. Ofte handler det rett og slett om beliggenhet.
Noen er klare på at de ikke vil pusse opp, men vil ha noe som er helt nytt og hvor alt er i orden. En del har gitt opp bruktboligmarkedet etter å ha vært på mange visninger og deltatt i flere budrunder. Andre igjen har det travelt med å flytte og kan ikke vente på at noe blir bygget, og da blir det gjerne bruktbolig, eller en usolgt bolig i nyboligprosjekt.
2. Hva er positivt og negativt med å kjøpe bruktbolig?
– Det positive er at du ser hva du kjøper. Du kan gjerne overta og flytte inn raskere enn ved et nyboligprosjekt. Det negative er at det ofte må pusses opp, el-anlegg og røropplegg kan være gammelt og må skiftes, og planløsningen kan være umoderne.
3. Og hva er pluss og minus ved å kjøpe en helt ny bolig?
– Jeg kan ikke se hva som skulle være negativt, annet enn eventuell usikkerhet om hvordan boligen blir, dersom du kjøper på et tidlig tidspunkt. Det positive er jo at alt er nytt. Det er en fordel spesielt med tanke på teknisk anlegg. Videre er det en stund til påkrevet vedlikehold.
4. Ved kjøp av en ny bolig er det snakk om grunnvalg og tilvalg. Hvilke valgmuligheter har kjøper?
– Boligene våre leveres ferdige og innflyttingsklare med standard parkett, farger, kjøkken, baderomsinnredning og så videre.
Dersom du kjøper på et tidlig tidspunkt i byggefasen er det muligheter for å gjøre tilvalg. I noen prosjekter har vi hatt «gratis-tilvalg», hvor kjøper har kunnet velge mellom forskjellige typer kjøkkenfronter, baderomsfliser, parkett eller andre ting. Ellers lager vi en tilvalgsmeny for hvert prosjekt. Da kan kjøper innen gitte frister velge blant ulike typer parkett, farger på vegger, kjøkkeninnredning, fliser og baderomsutstyr, garderobeskap og el-punkter, for å nevne noe.
5. Hvorfor ser alle nye boliger så like ut med tanke på standard og materialvalg?
– Boligmarkedet er hele tiden i utvikling. Trender knyttet til parkett, kjøkkeninnredning og farger endrer seg stadig. Boligutviklere, og kanskje særlig entreprenørene, har nok ikke alltid fulgt med i timen. Ofte tilbys noe av det rimeligste som finnes på markedet, når det kommer til overflater og utstyr. Dersom ikke boligutvikler, som er byggherre, har beskrevet kvalitetene grundig nok, velger gjerne entreprenøren den billigste og enkleste utførelsen.
Som boligutvikler ønsker Usbl å tilby moderne boliger med god kvalitet. Derfor har vi laget en «gullstandard» for hvordan våre boliger skal leveres. Usbl vil hele tiden tilstrebe å bygge med en så god og markedstilpasset standard at behovet og ønsket om å gjøre tilvalg er begrenset. Likevel vet vi jo at smaken varierer, og derfor vil vi tilby kjøperne er godt og bredt utvalg av forskjellige tilvalg. Men dersom kjøper skal få muligheten til å gjøre tilvalg, betinger det at hun eller han kjøper på et tidlig tidspunkt før bygging har startet, eller svært tidlig i byggefasen.
Prosjektsjef i Usbl Nye Boliger, Johan Christian Falckenberg.