Hopp til hovedinnhold

test

test

Bolig
Nye boliger ved sjøen i Usbl-byen Horten
E
n ny bydel med badestrand, småbåtplasser, kyststi og store uteområder tar form i Horten. Her skal det bygges til lands og til vanns, og Usbl er med på eventyret.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
31. januar 2022

Horten er selveste Usbl-byen i Norge. Her vet man hva boligselskapet står for. I den hyggelige kystbyen i gamle Vestfold, er nemlig nesten alle borettslag og sameier tilknyttet Usbl. 25 prosent av innbyggerne i kommunen bor i en eller annen form for boligselskap, og Usbl forvalter 98 prosent av disse. Dette teller hele 130 borettslag og sameier med ulike typer boliger!

Usbl med lokalkontor i Horten

Nå skjer det mye i Horten, og byen bruser virkelig med fjøra. Blant annet reiser en ny og attraktiv bydel seg i Horten Indre Havn. Her kan beboerne nyte sjøutsikten og gå barbeint i badetøy og ta en morgendukkert før jobb, vinter som sommer. 

Men mange assosierer Horten med fergen til og fra Moss. Og alt de ser er en kjedelig fergekai hvor man tar raskeste vei ut på E18. Da har de sett svært lite av den kulturrike kystbyen i gamle Vestfold. Og ingenting av hva den kan by på. Synd for dem.

– Vi som har bodd her hele livet, ser kvaliteter de som bare tar ferga ikke får med seg, sier Harald Røed fra Usbl’s lokalkontor i Horten

– Det er fortsatt et hyggelig prisnivå på boliger i Horten. Vi har et vanvittig kulturliv her. Og vi er veldig glade i byen vår, forteller han.

Fra fergen kan man heller ikke se Hortens nye bydel Indre havn. Dette tidligere så rufsete området med avfallsplass og industribygg, er langt på vei omvandlet til å bli Hortens perle.

Forvandlet: Horten Indre Havn har gått fra å være industriområde og avfallsdeponi, til å bli et populært friområde med badeanlegg, lekeplasser og treningspark. Og snart bygges nye boliger her.
Glad i byen vår: Horten har mye å by på, både natur og kultur og Harald Røed fra Usbls lokalkontor i Horten tror at Horten Indre Havn kan bli et godt trekkplaster for boligkjøpere.

600 nye boliger ved sjøen

– Folk har ikke helt trodd på at noe skulle skje i Horten Indre havn, men nå er det i gang. På sikt blir det opp mot 600 nye boliger her, sier Harald Røed fra Usbl-kontoret i Horten.

De nye beboerne vil ha båtplasser, badeanlegg og bilfrie områder rett utenfor stuedøra. Men Indre havn er for lengst tatt i bruk av Hortens befolkning, enten de bader der, trener i Tufteparken, spiller basket eller sandvolleyball, leker, går tur, drar ut med båten, padler og ror eller treffer venner. Området er for store og små, og også godt tilgjengelig for dem som er avhengig av rullestol eller gåstol for å komme seg rundt.

Etter hvert kommer et toalettanlegg i tilknytning til havna. I den andre enden av havna, mot Hortenskanalen, planlegger Horten roklubb å starte en kafé.

Fra fylling til ryddet og renset friområde

Men for at det i det hele tatt skulle skje noe i Horten Indre Havn, måtte 20 grunneiere bli med på planene. To sentrale personer her er styremedlem Rolf Mikaelsen og styreleder Hans Tangen i grunneierselskapet Indre Havneby AS.

– Det har vært en lang prosess, sier Hans som er en av grunneierne. Det er også kommunen som har hatt et avfallsdeponi i området.

– Vi var enige om at det ikke var nødvendig å ha vakker kveldssol for å lagre søppel, forteller Rolf med et smil. Horten indre havn har nemlig en av byens fineste beliggenheter.

– Dette var Hortens bakgård. Her ble det stua bort det folk ikke skulle se.

Nå er Indre havn i ferd med å bli det fineste boligområdet i Vestfold, mener Hans.

Men for å gjøre om et område med industri og avfall, måtte mye gjøres før utbygging i det hele tatt kunne starte opp. Sammen med kommunen ble det tatt tak for å rydde opp i den forurensede havna. Gift ble renset bort og det ble fylt på med ren sand, silt og stein langs strendene. Opprydningen og rensingen kom på over 280 millioner kroner, men dette har alle Hortens innbyggere glede av.

Akitiv i Indre Havn: Horten Indre Havn har flere små arenaer for aktivitet, blant annet en liten basketballbane. Her spiller Viljar Lund Holme (16), Håvard Idås (17), Emil Gran Melandsør (17) og Torvald Milje (16).

Småbyidyll i kort avstand til Oslo

– For noen år siden, var det veldig få som gikk her, forteller ordfører Are Karlsen. Nå kan han se Indre Havn ta form og at folk for lengst har tatt den i bruk. De første boligene er allerede bebodd, og et sykehjem ligger lunt i terrenget, helt i enden av området.

– Hvis du har arbeidssted i Oslo, men har mulighet for å jobbe en del hjemmefra, er småbyidyllen i Horten noe å vurdere. Det er kort avstand til Oslo med både bil og tog, sier ordfører Karlsen. Han ser fram til dagen hvor dobbeltsporene på Vestfoldbanen er klare. Det vil korte ned reisetiden fra én time til tre kvarter til Oslo S.

Med flere fergeavganger i timen til og fra Moss, og nærmeste flyplass, Torp, kun en 25 minutters kjøretid unna, er Horten lett å dra til og fra til lands, vanns og i lufta med!

Kan gå og sykle til det meste

Men til daglig trenger ordføreren stort sett sykkel for å komme seg rundt.

– Det er korte avstander i Horten. Det aller meste kan du nå ved å bruke sykkelen eller bena. Det er kort vei til sjøen, marka, skolen, barnehagen, kinoen, puben og butikken. Her har vi det meste, sier Are.

– Jeg bruker sjelden mer enn fem minutter dit jeg skal. Noe rushtrafikk finnes ikke her, sier han.

Stolte og engasjerte innbyggere

Etter 11 år i Oslo, flyttet ordfører Are Karlsen tilbake til Horten med kona. Det trives han godt med.

Innflyttere til gamle Vestfold, mange av dem fra Oslo-området, har funnet sitt nye hjem i Holmestrand og Sandefjord. Nå ønsker Are at flere nye innbyggere finner veien til Horten, og gjerne Indre havn som han er sikker på vil bli populært blant boligkjøpere både fra byen og utenfra.

Rimelige boliger sammenlignet med byene rundt, god plass, trygge omgivelser for barn og unge og nærhet til sjø og skog. Det er mange gode grunner for å se til Horten for deg på boligjakt. Men det er noe annet som virkelig gjør ordføreren stolt av byen sin.

Gjør Horten mer attraktiv

– Det aller beste med Horten, er folka. Hortensfolk er nedpå, slår ordføreren fast.

For å spre begeistring både i og utenfor Horten, har kommunen ansatt sin egen attraktivitetsbygger.

– Jobben min er å øke stolthet, lokal handel og lokale arbeidsplasser. Da må jeg løfte fram det fine med byen vår, og det er mye å ta av, sier Marte Amalie Jonsrud Kaardahl.

Hun kommer fra reklamebransjen og mener hun har fått verdens beste jobb i hjembyen sin.

– Vi har ikke vært så stolte av Horten, men stoltheten øker! Nå flytter flere tilbake, og flere innbyggere engasjerer seg i byen sin, forteller hun.

Likandes by: Attraktivitetsbygger i Horten kommune, Marte Amalie Jonsrud Kaardahl, jobber mye med Horten Love, en forening kommunen og byens næringsforum står bak.

Kulturbyen Horten

Fra å ha jobbet med indre stolthet blant kommunens innbyggere, rettes nå innsatsen mot målgrupper utenfra, blant dem bedrifter, gründere, investorer og private som for eksempel er på boligjakt. Der er det nye boligområdet i Indre Havn en viktig brikke.

– Etter at Indre havn ble renset, ryddet og restaurert, har stedet fått et urbant preg, og det brukes av folk i alle aldre, forteller Marte Amalie.

Kanalen i Horten er grensen mellom den unge bydelen Indre Havn og «gamle» Karljohansvern. Marineverftet her ble bygget av kong Karl Johan i 1818. Den militære aktiviteten er mindre enn før, men forsvaret har fortsatt en kommandant på Karljohansvern.

Men aktiviteter er det fortsatt her, for området er med årene blitt et kulturelt knutepunkt i byen med Preus fotomuseum, kunstgallerier, kafeer, Marinemuseet og mye mer. Og her finner du også Artelleriverkstedet.

– Vi er et kreativt næringssenter, forteller Fredrik Dahle. Sammen med to andre driver han senteret som huser julemarked, mat og ølfestival om høsten og konserter hele året. Både små og store arrangementer finner sted her. Og under koronaen ble flere konserter streamet herfra, blant annet med Madrugada og Kvelertak.

«Horten er en dritfin by å bo i»

På Karljohansvern ligger også Premierløytnantens borettslag. De sjarmerende murbygningene som utrolig nok kalles brakkene på folkemunne, huset ansatte i militæret i gamledager. Nå er det et Usbl-borettslag som ser ut som en kulisse fra en koselig dansk TV-serie. Bakgårdene som bugner med roser og blomster i alle farger, er populære når bryllupsbilder skal tas.

– Vi vant prisen for beste Usbl-borettslag i 2010, forteller beboer Camilla Kausland i Premierløytnantens borettslag, som består av 24 boenheter. Alle leiligheter er unike.

Men det vakreste, ifølge beboerne, er stemningen folk imellom. Selv om alle har sin egen lille lund med benker og bord, er det svært sosialt, også for hundene og kattene som svinser rundt. Og i kulturbyen Horten kan man ikke bli overrasket over å høre musikk!

– Det har alltid vært et rikt kulturliv i Horten med mye jazz og mange revyer, små og store, forteller Inger Jonsrud. I dag er det øvelse til ukens visekonsert sammen makker på gitar, Rolf Dolven. Hver for seg har de holdt på med musikk i 60 år, og først i de senere år har de startet med sine ukentlige småkonserter. På spillelista er bysangen «Horten er en dritfin by å bo i», og det er det lett å være enig i!

Usbl i Horten Indre havneby

Usbl har avtale om forretningsførsel for Indre Havneby AS. Det betyr at du som Usbl-medlem, vil ha fordel av forkjøpsrett på boliger som bygges av nettopp Indre Havneby AS. 

Prosjektavdelingen i Usbl vil også ha oppgaver knyttet til oppfølgingen av byggeprosjektene.

Som grunneier har Usbl vært med i aksjeselskapet som utvikler de flytende boligene i Indre havn.

Ta gjerne kontakt med oss i Horten Usbl, tlf.: 22 98 38 00, eller send e-post til Harald Røed: hr@usbl.no.

Inspirasjon og tips