Hopp til hovedinnhold

test

test

Bærekraft og miljø
5 grønne kilder til inspirasjon
D
et er mange ulike veier til en miljøsmart hverdag. Vi har spurt fem grønne inspirasjonskilder og influensere om hvilke valg de har tatt i sine liv, og hvilke tips de har for andre som har lyst til å gjøre hverdagen mer bærekraftig.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
4. februar 2021

Lyst på en grønnere hverdag? Her får du inspirasjon til å gjøre hverdagen litt mer bærekraftig ved å være miljøsmart. Vi har snakket med 5 grønne kilder til inspirasjon!

1. Spire interiør 
– Velg grønt når du kan

Pernille Berg og Andreas Mathiassen er paret bak prisvinnende Spire Interiør, som driver med interiørhjelp og boligstyling med bærekraft som et viktig element. Også på hjemmebane tenker duoen grønt når det gjelder alt fra dagens middag til å velge møbler som kan holde i flere generasjoner. 

Pernille og Andreas i Spire Interiør deler både hjem og jobb, og lar miljøhensyn og bærekraft gå som en grønn tråd både profesjonelt og privat.

Hvorfor er dere opptatt av å ta bærekraftige valg?

Fordi det er en problemstilling som angår oss alle. Vi er selv småbarnsforeldre, og det gjør det lett for oss å sette oss inn i det langsiktige perspektivet. Det ansvaret vi har for å levere fra oss en verden som gjør at også kommende generasjoner får dekket sine behov. Innenfor interiør er det mest konkret å se bærekraftighet i fra et miljøperspektiv. 

I vårt arbeid i Spire Interiør har vi mulighet til å påvirke og inspirere andre til å ta gode valg. Velg bort tropiske tresorter, vi har så mye fint i vår del av verden. Tenk varige materialer og produkter. Et godt ullstoff ser ikke bare fint ut, men har en unik evne til å absorbere flekker, noe som gjør at sofaen varer i mange år, kanskje til og med i flere generasjoner. Og skulle du gå lei av produktet, ikke kast det. Selg det, eller gi det bort. Gjenbruk er ikke bare bra for miljøet og lommeboka, men er ofte med på å skape dybde og variasjon i interiøret.

Hvordan preges hjemmet og livet av at dere «tenker grønt»?

Å tenke grønt er viktig for oss og dette kommer til uttrykk på flere måter. 

Vi planlegger hjemmet vårt på lang sikt og kjøper interiør som skal vare i generasjoner. 

I den grad vi ønsker forandring i hjemmet, så skifter vi og ominnreder mellom rommene. Vi bytter selvsagt ut noe også, men i det store og hele så er dette noe vi prøver å unngå i det lengste. Og så er vi veldig glad i å kjøpe brukt. Det finnes så mange fine bruktskatter rundt omkring. Hvis det er noe vi trenger, så sjekker vi alltid om vi får tak i det brukt først. Vi prøver så langt det lar seg gjøre å velge grønne alternativ. Eksempler kan være alt fra miljøvennlig maling, kutte ned på plastleker til å velge økologisk og kortreist mat.

Pernille og Andreas deler gjerne bilder fra hjemmet sitt på Instagram, som her fra stuen der de blant annet har innredet med et teppe i ull som har lang levetid og tåler mye lek og moro. Stolen er en norsk klassiker designet i 1962 av Torbjørn Afdal som de fant på Finn, og har varsomt pusset opp.

Har dere noen grønne favoritter i nærområdet?

Vår absolutte grønne favoritt er vår egen hage. Vi elsker å jobbe i hagen mens barna leker rundt oss. Hagearbeid er en deilig avkobling fra teknologi, stress og kjas. I tillegg har vi plantet så mye deilig der. Jordbær, bringebær, pærer, plommer, epler, markjordbær, moreller, blåbær, rips, stikkelsbær, solbær og rabarbra er eksempler hva vi kan forsyne oss med fra hagen. Nå koser vi oss med planer om grønnsakshagen som skal komme. 

I tillegg har vi funnet det vi mener er Norges beste vegetarburger hos Mat fra Hagen, som ligger en liten sykkeltur unna oss. Dit drar vi gjerne de dagene vi er helgrønne i matveien. Alle som stikker innom Trondheim burde ta seg en tur dit.

Kan enkeltmennesker kan gjøre en forskjell?

Det menes mye om hva som egentlig har en effekt eller ikke. Her skal ikke vi konkludere med noe. Men vi kan oppfordre til noe som vi tror er viktig: Velg grønt når du kan. Forbrukermakten er stor og kan endre retning bransjer og verden går i. Vi som forbrukere kan velge å handle hos bevisste, etiske og grønne leverandører. Man må starte i det små, endringer tar tid.

Tips til deg som ønsker en grønnere hverdag

Start med de små konkrete tiltakene. Vi har allerede nevnt tropiske tresorter som fremdeles brukes i møbelindustrien – velg andre materialer. Og start gjerne møbelkjøp med å se om det du ønsker deg, finnes på bruktmarkedet. Det er så mye fint som selges av ulike årsaker. Og kanskje viktigst av alt: Glem pekefingeren! Ingen av oss blir grønnere av å kritisere andres valg. Dette er en prosess for oss alle, og du trenger ikke å starte med å gå all in for å bidra til en grønnere hverdag.

 

Hjemmeside: spireinterior.no
Instagram: @spire.interior

2. Signe Schineller, resignert
– Begynn med deg selv

Som interiørstylist har Signe Schineller alltid fokusert på godbitene som finnes i bruktbutikker og på loppemarkeder. Ønsket om å ta vare på ting har fulgt henne gjennom hele livet, og går som en rød tråd gjennom alt Signe holder på med, enten det er innredning, redesign, yoga eller keramikk.

Signe Schineller er et velkjent ansikt for interiørinteresserte gjennom blant annet oppussingsprogrammer. Hun er opptatt av varige valg og mindre forbruk, og finner glede i å jobbe med yoga og keramikk.

Hva betyr bærekraftige valg for deg?

Helt siden jeg var barn har jeg vært opptatt av gjenbruk og aldri forstått hvorfor man skal kjøpe nytt når noe kan fikses – der er jeg lik bestefaren min! Og den tanken har jeg tatt med meg inn i voksenlivet, nå dessuten med miljøaspektet koblet til. Jeg liker ting som er laget for å vare, og som ikke er knyttet til en trend. Da kan det gjerne koste litt mer, siden det skal leve lenge. Ved å kjøpe noe som du virkelig liker selv, snarere enn noe som er «riktig» å ha fordi andre har det, vil du ikke gå lei etter en kort stund, men ha langvarig glede av eiendelen din. 

Hvordan preges hjemmet av at du «tenker grønt»?

Vel, jeg kjøper svært sjelden noe nytt når det kommer til interiørting. Jeg har det jeg trenger, og satser på gjenbruk de gangene som jeg anskaffer meg noe nytt. Dessuten unngår jeg plast og billige ting, og satser på kvalitet.

Keramikken til Signe er inspirert av naturen gjennom former, farger og utsmykninger.
Skam den som gir seg: Signe brukte et år på å trekke om denne gamle lenestolen. Det er ingenting å si på resultatet!

Har du noen grønne favoritter i nærområdet?

Jeg er så heldig å bo rett ved naturen, og der finner jeg mye inspirasjon til keramikken min. Ellers er jeg veldig glad i gjenbruksstasjonene vi har her i Bergen. Det er jo fantastisk at man kan levere inn fine ting som andre kan få glede av. Og til sist må jeg nevnte Daily Pot som serverer god, sunn og rimelig vegetarmat. 

Hva vil du svare en som er skeptisk til at enkeltmennesker kan gjøre en forskjell?

Det er mye latskap og egoisme som ligger bak en slik holdning, for selvfølgelig hjelper det! Noen må begynne og hvis alle enkeltindivider i verden gjør samme endring, vil det helt klart gjøre en forskjell. For eksempel hvis alle i hele verden kaster fra seg sjokoladepapir på gata, da blir det endel søppel. Men hvis alle kaster i søpla eller kildesorterer...

Signes råd for en grønnere hverdag

Begynn i deg selv - finn ut hva verdiene dine er og våg å se virkeligheten i øynene. Det er viktig å ikke bare lese overskriftene i nyhetene, men faktisk sette seg inn i ting og få mer kunnskap om hva som skjer. Og ikke bli predikant – fokuser på hva du selv kan gjøre av mer miljøvennlige handlinger i ditt eget liv.

 

Hjemmeside: resignert.no
Instagram: @signeschineller

3. Mia Frogner, Green Bonanza
– Tror på sommerfugleffekten

Gjennom sine bøker, nettsted og kontoer i sosiale medier er Mia en klar og tydelig røst for at grønt er skjønt også i matveien. Hun tenker bærekraft i stort og smått – fra politiske avgjørelser til hva som havner på tallerkenen. I hennes seneste kokebok veksles fristende retter med tips for dem som vil spise mer miljøvennlig.

Hvorfor bør vi ta bærekraftige valg?

Jeg mener alle vi som bor og lever i den rikeste delen av verden, har et stort ansvar for å endre oss selv, samfunnet vårt, politikken vår og næringslivet vårt i en mer bærekraftig retning. Jeg tror på at det vi gjør hjemme i vår egen hverdag har en «sommerfugleffekt» utover oss selv. I tillegg er det godt forankret i mitt verdigrunnlag at vi skal ta vare på det vi har, uansett hva det måtte være, og det rommer selvfølgelig også alle slags valg jeg tar.

Hvordan preges hjemmet og livet av dine grønne valg?

Det som er viktig for meg er at det å "tenke grønt" ikke skal bli militant eller et strengt regime det er vanskelig å leve etter. For oss, og meg, handler det om å hele tiden forsøke å ta de valgene som er de grønneste, og samtidig ikke piske oss selv de gangene vi ikke får det til. Jeg tror at vaner endres best og lengst når man er litt raus med seg selv. Jeg har ikke spist kjøtt siden 2004, og ingen animalske produkter siden 2015.

Kjøttkutt er en vesentlig del av å kutte klimautslippene. Hjemme spiser alle plantebasert, vi planlegger måltider, kaster ikke, er medlem i andelsgård, bruker reko-ring til innkjøp og handler ellers det vi får tak i lokalt. Vi kjøper lite nytt av klær og andre forbrukerprodukter, og er opptatt av hvor vi handler når vi handler nytt. Det betyr at vi ikke er så opptatt av å ha det siste eller det nyeste, men ting som funker, har god kvalitet og varer. 

I tillegg flyr vi ikke på ferie, bruker ikke bil i hverdagen, og er ellers bevisste på hvor vi legger igjen pengene - OG stemmene våre.

Har du noen grønne favoritter i nærområdet ditt? 

Vi bor på Nesodden, og er så heldige at vi har marka rett bak huset og fjorden framfor oss, med ti minutter ned til nærmeste havn og badeplass. Det betyr mye for oss, og er en stor grunn til at vi flyttet hit! Det er lettere å leve på en måte som tar vare på naturen når vi bor nærme den, og bruker den.

Hva vil du svare en som er skeptisk til at enkeltmennesker kan gjøre en forskjell?

Jeg ville spurt om de tenker likedan når det er kommune- eller stortingsvalg. Vi lever i et demokratisk samfunn som er tuftet på at vi alle har en stemme som både kan og skal høres, og det gjelder i aller høyeste grad også når vi velger grønnere i hverdagen vår. Forskjellen er at vi kan sende signaler både til politikken og næringslivet hver eneste dag, ikke bare hvert fjerde år.

Mias beste tips for deg som ønsker en grønnere hverdag? 

Ikke gap over alt på en gang. Begynn et sted du tror du kan lykkes, og ikke minst et sted du synes er stas! Er det klær, skaff deg en symaskin og begynn med redesign. Er det mat, kjøp eller lån deg en kokebok om bærekraftig mat, og begynn der. Er det havet, bli en strandrydder – og så videre. Og ikke minst, oppsøk og følg folk som inspirerer deg, det hjelper!

 

Hjemmeside: greenbonanza.com 
Instagram: @greenbonanza

4. Anja Stang, Greenhouse
– Vil bygge gode vaner

Med sitt grønne nettmagasin GreenHouse retter redaktør og bærekraftsforkjemper Anja Stang søkelys mot bærekraftige valg innen design, skjønnhet og livsstil. Hun er opptatt av at mange grønne endringer er enkle - til og med lystbetonte – og vil motivere flere til å tenke miljø.

Hvorfor er du opptatt av å ta bærekraftige valg?

Vi har bare én klode, men oppfører oss som om vi har fem. Jeg vil bidra til at barna mine vokser opp i en verden som fortsatt er grønn og blå og full av liv! Det burde være en selvfølge å ville bevare det som er viktig for vår eksistens. 

Hvordan preges hjemmet og livet for øvrig av at du «tenker grønt»?

Hjemmet mitt er den fysiske parallellen til GreenHouse.eco, noe som naturlig nok preger måten jeg lever på: Fra at jeg selvsagt sorterer og resirkulerer avfall til at jeg kjører elbil og bruker fornybar energi. At jeg kun bruker naturlige hudpleieprodukter – helst «nakne» (emballasjefrie), og kjøper minst mulig nytt av klær og interiør. 

Etter en lang karriere i motebransjen, jobber jeg i dag kun med grønn livsstil og aktører som setter bærekraft i høysetet.

«Naken» sjampobar fra norske Indo Naturals, som lager 100 % håndlagde, etiske og naturlige produkter.

Har du noen grønne favoritter i nærområdet ditt?

Siden jeg bor på Nesodden, er nærområdet mitt særdeles grønt. Jeg bor i et bilfritt område med skogen 50 meter fra inngangsdøra! Nærmeste strand er en kort sykkeltur unna, og det samme er fergen som nylig har blitt elektrisk. Lokale favoritter er yogastudioet mitt, Flyt Studio, og Signalen Sjøbad som serverer kortreist gourmetmat og solnedgang til dessert.

Kan hver og én av oss gjøre en forskjell?

Det er lett å bli motløs av hvaler med magen full av plast og smeltende isbreer, men vi må ikke miste troen på at det monner å gjøre en innsats. Påstanden «det spiller ingen rolle hva jeg gjør» er en form for ansvarsfraskrivelse som også krymper avsenderen. Det er langt bedre for selvbildet å føle at vi har en innvirkning. At vi er en del av et fellesskap der alle kan gjøre noe.

Anjas tips for en grønnere hverdag? 

Det er heldigvis så mange grønne grep som er enkle, rimelige og lystbetonte. Som å spise mer plantebasert, sykle og kjøpe brukt. 

Målet med GreenHouse er å inspirere flest mulig til å hoppe inn der du er mest motivert til å starte, og fortsette derfra – et rom av gangen. Når vi føler mestring får vi lyst til å gjøre mer. Slik bygges gode vaner og sirkler.

 

Hjemmeside: greenhouse.eco

5. Kine Axelsson Gytnes, Grønnere familie

– Fra klimaangst til fremtidshåp

Småbarnsmamma Kine Axelsson Gytnes deler tips til en grønnere hverdag på Instagramkontoen sin, og håper at det kan bidra til at andre også tar mer bevisste valg til fordel for miljøet. Og hun har troen på at endret atferd hos hver enkelt av oss på sikt kan endre hele systemer.

På Instagram deler Kine familiens leting etter grønnere alternativer i hverdagen, som å ta avleggere fremfor å kjøpe nye planter i butikk.

Hvorfor er du opptatt av å ta bærekraftige valg?

Jeg ble ganske hardt rammet av såkalt «klimaangst» når jeg tok inn over meg klimarapporten til FN og hva klimaforskere faktisk sier om fremtiden til jorda. Jeg følte det som om alt håp var ute til tider, og jeg følte meg liten og maktesløs. Og det var egentlig derfor «Grønnere familie» ble til. For å finne igjen håpet og for å føle at vi i det minste gjorde noe. For barna våre og for generasjonene som kommer etter oss. For å søke inspirasjon og inspirere andre til å begynne å ta mer bevisste valg i sin egen hverdag.

Hvordan preges hjemmet og livet av at dere «tenker grønt»?

Vi har ryddet unna og kvittet oss med en del ting. Filosofien er at har vi mindre ting, så kjenner vi mindre på behovet for å eie mer. Vi prøver å få tak i det vi trenger brukt. 

Videre har vi en del planter, som først og fremst er et resultat av at jeg ikke helt klarer å la muligheter for avleggere gå fra meg! Vi bruker kjøkkenredskaper i tre og bruker tøyservietter til daglig. På badet bruker vi såpestykker og har masse kluter i en kurv istedenfor våtservietter. 

Vi har et lite drivhus i hagen og prøver å dyrke noe grønnsaker selv. Vi planlegger og handler inn til ukesmenyer, noe som gjør at det blir mindre emballasje og matsvinn. Vi spiser mindre kjøtt enn før og handler mest norsk grønt – gjerne gjennom REKO-ringen vår. 

Vi bruker bokser og gamle syltetøyglass til matoppbevaring og matpakke-stæsj, og prøver å huske på handlenett og fruktnett når vi handler, prøver å spise mindre kjøtt og handle norske grønnsaker. 

Ungene arver klær etter fetteren og kusinen sin, og de syns det er veldig stas. Hull repareres med lavt ambisjonsnivå om at det skal se pent ut. Jeg arrangerer byttekvelder med venninner, og handler gjerne brukt til oss voksne også. 

Da vi måtte bytte bil så ble bensinbil byttet ut med en mindre elbil. 

Vi forsøker i det hele tatt å ta mer bevisste valg uansett hva det gjelder, og så lykkes vi på en del, men ikke med alt. Det å leve grønnere handler ikke om å gjøre alt perfekt, men om å finne det som funker for seg og sine. Så kan man jo også være med å påvirke politisk om man ønsker det, enten via stemmeseddelen eller ved å melde seg inn i en miljøvernorganisasjon.

Har dere noen grønne favoritter i nærområdet? 

Vi bor ved Vestfoldkysten, så jeg må si øyene utenfor her. Helt nydelig natur og mange muligheter for å bruke den! Dersom du bruker naturen og nærområdene rundt deg, vil du også i større grad ønske å ta bedre vare på den. Og vi rydder alltid søppel på alle plasser vi er! Ellers digger vi biblioteket, det er både grønt, bærekraftig og så lukter jo biblioteksbøker bare helt nydelig.

Hva vil dere svare en som er skeptisk til at enkeltmennesker kan gjøre en forskjell?

At jeg forstår skepsisen, for så klart vil ikke det å bruke plastfri såpe og oppvaskbørste i tre løse klimakrisen på egen hånd. Men det handler om å endre atferd, som så endrer holdninger og hvordan vi bruker stemmen vår, både som velgere og som forbrukere. Det igjen vil endre systemer. Og så er jeg veldig fan av å starte med deg sjæl. Du får ikke endret andres atferd, men du kan gjøre noe med din egen – og på den måten kanskje påvirke noen andre. 

Kines tips til en grønnere hverdag? 

Les deg opp, undersøk, se dokumentarer, vær nysgjerrig og vær gjerne en litt mer kritisk forbruker. Utdann deg selv. 

Et mer konkret tips er å prøve å ha shoppestopp i noen måneder, da blir du virkelig bevisst eget forbruk. Kanskje oppdager du at det er en god del du faktisk ikke trenger? Prøv å utsett behovene litt, kjenn litt på om det virkelig er noe du trenger og kommer til å bruke. 

En annen ting som vi syntes var lett å endre, var matvanene våre. Prøv å kutt matsvinnet og spis mindre kjøtt (prøv for eksempel vegetardeig i lasagne eller bolognese) – det er to enkle grep som utgjør store utslipp fra forbrukere. 

 

Instagram: @gronnerefamilie

Ordliste

 

REKO-ring

En REKO-ring er et matnettverk der flere lokalmatprodusenter annonserer varer i en felles Facebook-gruppe. Kundene forhåndsbestiller varer via gruppens side og  varer leveres ut til kunder til oppsatt tid på et fast sted.
REKO betyr REttferdig KOnsum og ble grunnlagt av Thomas Snellman i Finland i 2013. Første REKO-ring i Norge ble etablert november 2017. Etablering av nye REKO-ringer i Norge er en del av Norsk Bonde- og Småbrukarlags prosjekt Matnyttig. Les mer på smabrukarlaget.no.

 

FNs klimarapport

FNs klimapanel ICPP har levert i alt fem rapporter. Den siste, som besto av tre delrapporter, kom i 2013 og 2014. Her sammenfatter ICPP det som finnes av vitenskapelig, teknologisk og samfunnsøkonomisk informasjon om klimaendringer, hvilke virkninger disse vil ha og hvilke muligheter som verdenssamfunnet har til å motvirke eller tilpasse seg endringene. Over 830 forskere og eksperter er valgt ut til arbeidet, og 18 av disse var fra norske institusjoner. Kilde: Wikipedia

 

Bærekraft

Begrepet bærekraftig utvikling ble første gang brukt i FN-rapporten Vår felles framtid i 1987, som ble skrevet av Verdenskommisjonen for miljø og utvikling under ledelse av Gro Harlem Brundtland. Kommisjonens egen definisjon av begrepet er «utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.» Bærekraftig utvikling krever arbeid på tre områder – klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Kilde: fn.no

 

Klimautslipp

En forkortelse for klimagassutslipp, som brukes om utslipp til luft av gasser, såkalte drivhusgasser, som påvirker atmosfærens evne til å holde på varmen og dermed klodens klima. Disse gassene fanger opp varmestråling, og noe av denne varmen sendes ned mot Jordens overflate. Det gir høyere temperatur i luft og ved bakke enn det ellers ville vært. Kilde: snl.no

 

Redesign

Redesign eller omsøm brukes om å lage noe nytt ut av gamle tekstiler, og brukes oftest i forbindelse med klær. Kilde: snl.no

 

Inspirasjon og tips